Az Audi Hungária a kedd késő estig tartó bértárgyalások során már hajlandó lett volna az Audi Hungária Független Szakszervezet által követelt 18 százalékos béremelést megadni, azonban az eddig 300 ezres béren kívüli juttatásra vonatkozó ajánlatot csak 400 ezerre változtatták, ezért csütörtökön sem tudtak a felek megállapodni – derül ki az AHFSZ közelményéből.

A szakszervezet azt szeretné, ha a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növelnék a béren kívüli juttatás összegét. A szakszervezet 168 órás sztrájk végéhez közeledve úgy döntött, hogy szerdára újra összehívja a sztrájkbizottságot.

Nekik az lesz a feladatuk, hogy értékeljék az eddigi történteket, és ennek függvényében döntsenek az ezután következő lépésekről.

A győri Audi-gyárban összesen nagyjából 13 200 ember dolgozik, közülük kilencezren az Audi Hungária Független Szakszervezet tagjai. 

Az érdekképviselet követelési tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy:

  • az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg,
  • az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be,
  • kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen,
  • a választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék,
  • fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi azzal érvel, hogy a 10 százalék fölötti béremelés veszélyeztetné, hogy az üzemben jelenleg gyártott modellek mellé újabb modell érkezzen, és azt is elmondták, hogy egy ilyen mértékű béremelés szerintük veszélyeztetheti a gyár jövőbeli darabszámait is.

Forrás: HVG