A legnagyobb német gépipai szakszervezet vezetője szerint az alacsony győri bérek menekülőutat jelentenek a nyugat-európai magasabb bérigények elől – írja az autopro.hu.

A bajorországi IG Metall szakszervezet is támogatja a héten rég nem látott sztrájkba kezdő győri Audi dolgozóit, nyilatkozatában szolidaritásáról biztosította az egyhetes leállást hirdetett győri sztrájkolókat.

A szakszervezet vezetője – aki egyben a német Audi felügyelőbizottságának is tagja – elmondta, azok a vállalatok, amelyek profitjukat alacsony béreken keresztül kívánják realizálni, az egyenlőbb Európa ellenében teszik le voksukat. Johann Horn szerint Közép-Kelet-Európa menekülőutat jelent a magasabb bérszínvonalú országokban támasztott bérigények elől.

Az IG Metall szolidaritásáról beszámoló Automobilwoche autóipari hírportál arra is kitér, hogy

a győri szereldei dolgozók átlagos havi bruttó 1100 eurós fizetése a legalacsonyabb az Audi más üzemeiben dolgozók béréhez képest, miközben a térségben a megélhetési költségek közel nyugat-európai szinten vannak.

A portál összegzi, hogy a csütörtökön egyhetes sztrájkba kezdő győri Audis dolgozók

18 százalékos béremelést kívánnak elérni, illetve hogy a telephelyen minden héten négyezer motor készül a VW-konszern különböző márkái számára, továbbá évente százezernél is több személykocsi gördül le a gyártósorokról.

Pénteken a szlovákiai Volkswagen mellett működő szakszervezet is támogatásáról biztosította a győri munkavállalókat. 

Forrás: autopro.hu