A január 5-i, legalább 10-15 ezer ember részvételével zajlott budapesti tüntetésen országos demonstrációkat, útlezárásokat, továbbá az általános sztrájk szervezésének elindítását jelentették be a szakszervezetek. Az ország „leállításának” napját január 19-re, azaz most szombatra jelölték ki – tudta meg az egriugyek.hu.

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László nemrég azt mondta, 

több mint 140 településről jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, a szám pedig azóta biztosan nőtt.
Eközben a pedagógusok, a szociális ágazat és a közigazgatási munkavállalók megkezdték az országos sztrájk szervezését.

 Az ellenállásban résztvevő szakszervezetek követelései:

 - az évi 400 túlórát is lehetővé tevő törvénymódosítás, azaz a rabszolgatörvéy visszavonása

 - a tisztességes béreket tisztességes munkáért elv betartása, a regionális és a nemek közti béregyelnőtlenség csökkentése

 - a sztrájkjog újraszabályozása, érdemi párbeszéd és előzetes egyeztetés a dolgozókat érintő törvények módosításáról;

 - rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer, a korkedvezményes nyugdíjrendszer visszaállítása

 Az ellenállásból Eger, illetve Heves megye munkavállalói sem fognak kimaradni. Hiába került Orbán Viktor kormányfő felcsúti cimborája, Mészáros Lőrinc kezébe a Mátrai Erőmű, a cég dolgozói nem félnek. A Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezet - követve az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének január 15-i döntését - felhívásban jelentette be, csatlakoznak a január 19-i demonstrációkhoz.

A felhívásból kiderül, hogy

a szakszervezetek január 19-én 11 órától 16 óráig tartanak félpályás útlezárást Eger és Kerecsend között a 25-ös út kivezető szakaszán.

A további akciókról, tüntetésekről az Egri Ügyek is tájékoztatást fog adni. Ha szimpatizánsként csatlakozna az útlezáráshoz, olvassa el az alábbi felhívást.

Forrás: egriugyek.hu

 

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ