Egyre jobban nő a sztrájk, illetve a demonstrációs hajlandóság, miután kiderült, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel – jelentette ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. Kordás László azt tapasztalja, hogy a szakszervezeti tagok jó része elfogadhatatlannak tartja azt a pökhendiséget, kivagyiságot, ami a kormányzatot jellemzi és amivel a munkavállalók képviselőihez, a szakszervezetekhez viszonyul.

Kordás László szerint új helyzet állt elő azzal, hogy világossá vált,

a kormány nem hajlandó tárgyalni az érdekképviseletekkel a négypontos követeléseikről.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis azt válaszolta a szakszervezeteknek, hogy nem kívánják felállítani az érdekképviseletek által követelt tárgyalódelegációt. A pénzügyminiszter azt írta, hogy az érdekegyeztetés, a szociális párbeszéd intézményi keretei között kell megvitatniuk a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselőinek a munka világával kapcsolatos kérdéseket. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy

egy normális demokráciában a szociális partnerek véleményét ki szokták kérni és figyelembe is szokták venni, a különböző társadalmi csoportokat nem kerülik meg, hanem meghallgatják a véleményüket. 

Kordás László beszélt arról is, hogy

a közszférában nagyobb a sztrájkhajlandóság, mert vannak olyan területek, ahol 10 éve nem volt béremelés.

Az érdekképviseleti vezető ezzel is magyarázza, hogy már megalakult a közszolgálati sztrájkbizottság, ami azt jelenti, hogy akár országos sztrájk is lehet. 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete holnap jelenti be az országos sztrájk pontos dátumát.

Forrás: Klubrádió