Földiák András arra számít, hogy akár 8-900 ezren is sztrájkolhatnak, ha úgy alakul. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint ugyanakkor minimum egy hónap, mire megszervezik a munkabeszüntetést. A kormány nem hoz létre tárgyalódelegációt, amely a szakszervezetekkel egyeztetne a követelésekről.

Egyelőre nem dőlt el, hogy január 19-én lesz-e a fővárosban komolyabb megmozdulás. A szakszervezetek ugyanakkor már javában szervezik a demonstrációkat. Azzal számolnak, hogy országszerte 150-200 helyszínen lesz valamilyen formában tiltakozás a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabály miatt. Európa több városában, és várhatóan még Ausztráliában is szerveznek demonstrációkat.

Közben a szakszervezetek sztrájkkészültségben vannak, mivel a kormány nem jelölt ki senkit a tárgyalásokra, amelyet néhány napja kezdeményeztek.

Hivatalosan azonban kedden döntenek arról, hogy szervezzék-e a munkabeszüntetést. Földiák András szerint minimum egy hónap kell, mire mindenhol megszervezik a sztrájkot, ugyanis ágazatonként kell megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról.

Nagyon sok olyan intézmény van, ahol inkább visszahúzódnak, tartózkodnak, féltik az állásukat, ahol nem szabad, ahol törvény tiltja a sztrájkot

mondta az ATV híradójának a Szakszervezetek Együtteműködési Fórumának elnöke. Földiák András szerint egy jól megszervezett munkabeszüntetésen a dolgozók negyede vehet részt.

Földiák András abban bízik, hogy 8-900 ezren is sztrájkolhatnak, ha úgy alakul. Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már megalakította a saját sztrájkbizottságát. Egyebek közt a túlóratörvény visszavonását, és a béren kívüli juttatások járulékmentességét követelik, valamint azt, hogy a pedagógusbéreket ismét a minimálbérhez kössék. Szűcs Tamás azt mondta, így már a kormány is kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni.

A PDSZ vezetősége eléggé elszánt, ha még nem is hozott teljesen ilyen konkrét döntést, de meglehetősen elszánt ebben a kérdésben

– fogalmazott Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke szerint „az Álljon meg az ország!” jelszót be kell teljesíteni.

Ha kell, a DK segít a szervezésben

A DK szerint rendkívül fontos, hogy a szakszervezetek ebben a helyzetben erőt mutassanak. „Ha most végig lehet csinálni velük azt, hogy a 400 órás túlmunkát bevezetik, és ennek ellenére nem tudnak elég hatásosan fellépni és elég hatékonyan fellépni, a saját tagságuk érdekében, akkor előbb utóbb a szakszervezetek vezetői számára is meleg pillanatokat okozhat ez a politikai helyzet” – fejtette ki Gréczy Zsolt. A DK képviselője hozzátette: nagyon bíznak abban, hogy a szakszervezetek kellően erősek lesznek.

Gréczy Zsolt azt mondta: ha a szakszervezetek kérik, akkor a DK szívesen segít a tiltakozások szervezésében, de azt is tiszteletben tartják, ha esetleg a pártok távolmaradását szeretnék.

Forrás: atv.hu