Két német hátterű vállalat telephelye előtt demonstrált hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség Szombathelyen és Tatán. A budapesti német nagykövetségen a gazdasági referens számára egy nyílt levelet adtak át – írja a Népszabadság.

– Arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a munkavállalók szempontjából több, Magyarországon működő német leányvállalatnál kedvezőtlen változások történtek – magyarázta lapunknak Spieglné    Balogh Lívia, az érdekvédelmi szervezet alelnöke.

Az autóipari beszállítóként ismert szombathelyi AKE Hungária Kft.-nél szerződésben rögzítették, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén 13. havi bért fizetnek. Az elvárások meglettek, ám az extra jövedelem nem. A szakszervezet ezek után perre ment az ügyben, mert jogosnak gondolja a 13. havi fizetést. Ám most az érdekvédelem vezetőit megpróbálják megfélemlíteni – mondta az alelnök.

A tatai Güntner-Tata Kft.-nél a munkavégzés körülményeivel, feltételeivel akadt gond. A helyzet rendezése érdekében a dolgozók szakszervezet alapításába kezdtek, ám az ebben élen járó munkavállalót elküldték, igaz, arra hivatkozva, hogy munkájával súlyos anyagi kárt okozott a vállalatnak. Ezt vitatja. A dolgozóellenes hangulat azóta megmaradt a Güntnernél – mondják a demonstráción részt vevők. Mindezen felül egy halálos munkahelyi baleset is történt október elején a vállalatnál, ezt a dolgozók nehezen tudják elvonatkoztatni attól, hogy sok esetben fáradtak a munkahelyi beosztási rend, a rendszeres és jelentős túlóra miatt – mondta Spieglné Balogh Lívia.

– A figyelemfelhívást azért is rendeztük, mert ugyan számos kifejezetten jó munkaügyi rendet tartó német hátterű cég akad az országban, ám sajnos nem csak ezt a két társaságot lehetne megnevezni ellenpéldaként. Több német vállalatnál tendenciává kezd válni az említett munkavállaló- és szakszervezet-ellenes légkör. Ez pedig elfogadhatatlan – jelentette ki megkeresésünkre László Zoltán, a Vasas kommunikációs vezetője.

Éppen az egyre szélesebb körű jelenség miatt fordulnak a nagykövetséghez, mert kifejezetten a német kormánytól szeretnék kérni, „hasson oda az ügyben". Nemcsak a német munkáltatói jogokat kell betartani, hanem a magyart is, s nemcsak a német alkalmazottakra kell figyelni, hanem a magyarokra is – mondta László. A Vasas Szakszervezet a német érdekvédelmi szervezettel, az IG Metall-lal is felveszi a kapcsolatot az ügyben. Azt kérik, hogy a visszásságokat és problémákat a cégek anyavállalatainál jelezzék.

– Ha ennek sem lesz semmi hatása, a törvényesség határain belül bármeddig hajlandóak vagyunk elmenni – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

Forrás: Népszabadság