Fertőzésveszélyre hivatkozva megtagadta a munkát az éjszakás és a nappalos tolatócsapat is a gyékényesi vasútállomáson - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás).

A szakszervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy a vasutasok azért tagadták meg az utasítás végrehajtását, mert szerintük a Gyékényes állomáson fennálló fertőzésveszély veszélyezteti az egészségüket. A VDSzSz külön említi: a migránsvonatok elmentek ugyan, de a szemét és az ürülék viszont a mai napig ott van a vágányok között.

A vasutasok a Munkatörvénykönyv 51 paragrafusának negyedik bekezdésére hivatkoztak, melyben az szerepel, hogy a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Valamint, hogy a munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

   Az érdekképviselők hozzátették: nagyon sajnálják, hogy a vasút mindezidáig még nem találta meg a módját annak, hogy a migránsokkal, migránsvonatokkal érintkező vasutasok emberfeletti munkáját anyagilag is elismerje, megköszönje. Ugyanakkor elvárják, hogy „méltó ellentételezést kapjanak mindazok, akik ezt a szó szerinti értelemben vett szolgálatot elvállalták: nap mint nap kockáztattak, kockáztatnak, amire a munkáltató nem kényszeríthetné őket, hiszen a vasutasok nem olyan munkakörben dolgoznak, ahol a veszély vállalása hivatali kötelezettség" – zárul a közlemény.

Forrás: sonline.hu