Szolidaritást vállal a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel – írja a Mérce.

 A csütörtökön kiadott szolidaritási nyilatkozatában a szervezet azt írja:

A Független Rendőr Szakszervezet támogatja az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) négypontos követelését. A munkavállalói jogok védelme és érvényesítése érdekében történő összefogással egyetértünk, az e célból törvényes eszközökkel fellépő szakszervezetekkel szolidaritást vállalunk!

Mint arról mi is beszámoltunk, a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat koordináló OSZBD múlt héten tette közzé négypontos követeléscsomagját, amelyet kedden el is juttattak a kormányhoz. A szakszervezetek azt kérik:

  • Módosítsák a munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány.
  • A „tisztességes béreket tisztességes munkáért” elv követésére kérik a kormányt,  ebbe beletartozik a regionális, illetve nemek közti béregyenlőtlenségek csökkentése is.
  • Követelik emellett a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál.
  • Követelik továbbá egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

A Független Rendőr Szakszervezet azt írja, tagjaik is egyetértenek ezekkel a követelésekkel, és maguk is fontosnak tartják, hogy megjelenjenek a munkavállalók szempontjai és érdekei a kormány döntéseiben.

Mint írják, a rendvédelmi dolgozók alapvető jogait már korábban korlátozta a kormányzat, és az embertelen túlórák intézménye sem új számukra.

„A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, amibe a rendkívüli helyzetekből eredő túlszolgálat nem számít bele. 2011. óta a rendőrség állománya több mint 40 millió túlórát teljesített. Ez gyakorlatilag végtelenített túlóráztatás jelent” – szól a szolidaritási nyilatkozat.

A szervezet arra is emlékeztet, az EU-ban nálunk a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó rendőrök száma, míg az uniós átlag 318, Magyarországon csak 90 rendőr jut 100 ezer emberre.

Mindezek a körülmények teljesen szétzilálják rendőreink magán és családi életét

– írják.

És hogy mennyire is zilálják szét a rendőrök magán- és családi életét az embertelen munkaviszonyok, arról a Zsaruellátó Egyesület Facebook-oldalán folyamatosan közzétett beszámolók tanúskodnak.

A közösségi oldalon azután kezdték el rendőrök tömegesen megosztani, hogy mennyit keresnek, és milyen körülmények között dolgoznak, miután Kontrát Károly belügyi államtitkár január elején bemondta: 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a rendőri fizetések, idén pedig csak 5 százalékkal fognak.

Kedden már írtunk arról, mennyire felháborították a rendvédelmi dolgozókat ezek az államtitkári mondatok, de a Zsaruellátóhoz azóta is tucatjával érkeznek a személyes beszámolók. Az egyik rendőr fizetése havi tizennyolc óra túlóra mellett sem éri el a nettó 190 ezer forintot.

Több, mint 8 évig voltam járőr, ebben az utolsó fizetésben 6 óra túlóra van benne, az 5 nap ki nem vett szabadság és kb 10000 Ft ruhapénz. Az alap bérem 2015-től a „30%” fizetés emelés után (s ezzel a beosztáshoz járó fizetési felsőhatárt el is értem) netto 149.000 Ft volt

– írja egy másik.

„Annyira kevés fizukat kaptam, hogy családos emberként szégyen szemre a szülők segítettek anyagilak úgy, hogy „RENDŐR” vagyok… Nem tudtam előre tervezni,kirándulásra indultam a kislányommal és a feleségemmel. Erre indulás előtt 15 perccel hív a „főnök” gyere be dolgozni, mert le betegedett akinek jönni kellett volna” – számolt be egy már leszerelt rendőr, milyen hatással is volt munkája a családi életére.

Forrás: Mérce


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ