Országos munkabeszüntetést és blokádokat szervez a Magyar Szakszervezeti Szövetség - nyilatkozta a szervezet alelnöke, Székely Tamás, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a túlóratörvényt.

„Ha megnézzük a mai miniszterelnöki megnyilvánulást, és az Áder János által aláírt törvény hatályosítását, teljesen beigazolódik az az állítás, amit az ország nyolcvan százaléka állít: ebben az országban diktatúra van” - fogalmazott az InfoRádiónak Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azok után, hogy az államfő csütörtök délután aláírta a tiltakozásokat kiváltó túlóratörvényt, illetve Orbán Viktor egy ezt érintő kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott, hogy most alkották meg a törvényt, és az működni is fog.

Székely úgy vélekedett, a miniszterelnök határozza meg, hogy 4 millió munkavállaló rabszolgává vált, ebből kifolyólag a szakszervezetek üzenete az, hogy

nagyon komoly ellenállás épül Magyarországon. „Sztrájkokban és blokádokban fog ez megnyilvánulni

- tette világossá a szakszervezeti vezető; Budapesten és az ország más pontjain is.

Azt mondta, a szolidaritás túlnyúlik az ország határain, azok részéről is érzékeli, akik elmentek innen azok után, hogy

ez a kormány semmiféle jövőt és jogbiztonságot nem biztosít a magyar állampolgárok számára.

Péntek este tüntetéssel kezdődnek az elhúzódó akciók,

ezt ellenzéki pártok és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi, ezen túlmenően további egyeztetések zajlanak, hogy az évet hogyan kezdjék, mindenesetre Székely „forró telet” ígért.

Székely Tamás bízott benne, hogy Áder János „inkább fog hallgatni tízmillió ember üzenetére, mintsem egy miniszterelnök utasítására”.

Félpályás közös útlezárás

Zalaegerszegen több mint három órán át tartó félpályás útlezárással tiltakoztak csütörtök délután a város déli ipari parkjánál az ellenzéki pártok és a szakszervezetek a kormány intézkedései ellen. A Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség által közösen szervezett demonstráción harmincegynéhány autó sorakozott fel, a néhány perces várakozásra kényszerülő járműforgalmat a rendőrök irányították. A kocsik mellett álló demonstrálók magyar és európai uniós zászlókkal, párt- és szakszervezeti lobogókkal, illetve a követeléseiket megfogalmazó transzparensekkel tiltakoztak a kormány intézkedései ellen. Benke Richárd, a Jobbik zalaegerszegi választókerületi elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a többi pártvezető körében és azok nevében azt mondta: Zalaegerszegen először fordult elő, hogy az ellenzék közösen vesz részt egy demonstráción. A „rabszolgatörvény” elfogadása miatt az elvi és ideológiai nézetkülönbségeket félre tudták tenni, és a munkavállalók érdekében a pártok által megfogalmazott öt pontos követeléssel tiltakoztak Zalaegerszegen is - jelezte a jobbikos politikus. (MTI)

Forrás: infostart.hu