A kormány épp akkor egyeztetne a szakszervezetekkel, amikor azok a rabszolgatörvény elleni fellépést egyeztetnék – írja a Népszava.

 Legalább 150 meghívót küldött szét az ország szakszervezeti vezetőinek és a velük együttműködő civileknek Kordás László, hogy szerda délután kettőkor közösen találják ki, milyen módszerekkel lehet rákényszeríteni a kormányt a dolgozók számára hátrányos törvények, elsősorban a rabszolgatörvény visszavonására.

 A kormány sem tétlenkedett, a körlevél elküldése után egy órával megérkezett a meghívó a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) következő ülésére ugyanerre az időpontra. Mivel azonban ezen a találkozón a munkaadók és munkavállalók megegyezésének hiányában mindössze annyi történhet, hogy a kormány kimondja az általa javasolt emelés mértékét, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke úgy döntött, nem módosítja az érdekvédelmi tervekről szóló egyeztetés időpontját és valaki más képviseli a szövetséget a VKF-ben. Az idő szorít, a hvg.hu például tegnap egy nyírségi kisvárosból kapott levelet, ahol az egyik üzem vezetői máris el akarják fogadtatni a dolgozókkal a 400 órára emelt túlórakeretről és a 36 hónapos elszámolásról szóló új szerződéseket, pedig Áder János még alá sem írta a rabszolgatörvénynek elkeresztelt módosítást.

 A MASZSZ-hoz is érkeztek hasonló jelzések a közlekedési ágazatból és néhány világcég beszállítói köréből. Ami a szakszervezeti mozgásteret illeti:

Kordás László érzi a nyomást, hogy országos sztrájk szervezését várja tőlük a tagság egy része és a közvélemény is, azonban arra figyelmezteti a sürgetőket, hogy a visszajelzések alapján azok is sokan vannak, akik azt szeretnék érzékeltetni, nekik a kormánnyal és nem a saját munkáltatójukkal van bajuk.

Ennek kifejezésére pedig nem biztos, hogy a legjobb megoldás a munkabeszüntetés – érvelt az elnök amellett, hogy érdemes más, országossá tehető akciókban is gondolkodni. A MASZSZ tagszervezetei megosztott ebben a kérdésben és ez

így van a Szakszervezetek Együttműködési Fórumában (SZEF) is. Földiák András elnök ezért a Népszavának azt mondta, nem zárkóznak el egy országos sztrájktól, de csak, ha nagyon erős a támogatottsága.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok vezetője megerősítette, hogy ahol a munkaadó a rabszolgatörvény bevezetésére készül, ott helyi sztrájkkal ezt meg kell akadályozni. Szerinte is érdemes ugyanakkor más ötleteket is összeszedni, mert azokon a munkahelyeken, ahol nincs szakszervezet, eleve szinte lehetetlen a munkabeszüntetés megszervezése.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagjai is ott lesznek a szerdai egyeztetésen,

a Liga Szakszervezeteket - elhúzódó elnökségi ülésük miatt - lapzártánkig nem lehetett elérni.

 Forrás: Népszava

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ