Kiss Ambrus úgy véli, a szakszervezetekkel kellett volna megállapodnia a kormánynak. A Policy Agenda vezető elemzője szerint a GDP-t érintő sztrájkok fokozhatják a helyzetet.

 A botrányos keretek között szavazta meg - többek között - a munka törvénykönyvének módosítását a parlament. Az ellenzéki képviselők elállták Lezsák Sándor levezető elnök pulpitusra vezető útját, így Lezsák kénytelen volt a patkóból levezetni a szavazást. Az ellenzék szerint ez jogszabályellenes volt, míg Kövér László puccskísérletről beszélt. A szerdai szavazás után tüntetéshullám kezdődött a Kossuth téren, több ezren vonultak utcára szerda és csütörtök délután, hogy így tiltakozzanak a rabszolgatörvényként elhíresült javaslat ellen. A csütörtöki tüntetésről ebben a cikkben tudósítottunk.

Kiss Ambrus az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy akkor van értelme a tüntetéseknek, ha a szakszervezetek vonala erősödik. „Abban az értelemben, hogy tudnak-e érdemi sztrájkokat munkahelyeken megvalósítani, akár az autóiparban, akár a közszolgáltatások területén, bár ott a sztrájktörvény szigorítása óta nehéz ezt megvalósítani” – erről beszélt Kiss Ambrus az ATV Start című műsorában.

Kiss Ambrus

A Policy Agenda vezető elemzője szerint, ha olyan munkabeszüntetések lesznek, amelyeknek már lesz a GDP-t érintő hatása, akkor a helyzet eszkalálódni fog.

Kijelentette: szerinte ez egy rabszolgatörvény. Ezt azzal indokolta, hogy nem a szakszervezet és a munkáltató állapodik meg, hanem az egyén és a munkáltató, ami egy alá-fölérendelt viszonyt alakít ki. „Nem lehet a munkavállalónak egyedül akkora támogatottsága, mint egy szakszervezetnek, hiszen egyedül áll a rendszerrel szemben” – fejtette ki az elemző.

A Policy Agenda felmérése szerint a dolgozói társadalom 83 százaléka nem ért egyet ezzel a törvénnyel.

Megnéztek két narratívát is: az egyik szerint többet lehet így keresni, a másik szerint ez kizsákmányolás. Ebben is hasonlóak voltak az arányok: a dolgozói társadalom háromnegyede kizsákmányolásnak érzi.

Megjelenik a pártpreferenciában?

Kiss szerint, ha emiatt a Fidesz veszít szavazókat, azok a bizonytalanokhoz távoznak

Azt gondolom, veszített szavazókat ezzel a döntéssel a Fidesz

 – jelentette ki.

Szerinte 2010 óta a politika sűrűje nem a politikában zajlik, hiszen a kétharmados kormánypárti többség bármit át tud vinni. „Politikát építettek arra, hogy gyorsan reagálnak az általuk vélt problémára, és arra hoznak egy törvényt” – tette hozzá. Úgy véli az elemző, van az emberekben egy frusztráltság, hogy az ellenzékiek nem tudnak semmit elérni a Házban, ez jelenik meg most az utcán.

Egy olyan követelésről van szó, amely jól megfogható. Tüntettek a sajtószabadságért, a demokráciáért, de az kevésbé volt megfogható. A munkatörvény módosítása viszont jól érthető a dolgozói társadalom számára

– Kiss Ambrus szerint ez is egy ok lehet arra, hogy miért vonulnak ennyien utcára.

Olyan még nem volt, hogy a kormánypártok teljesen szemben találták magukat az egységesen fellépő ellenzékkel.

Hibázott a Fidesz?

„Politikai hibát követett el, benézte ezt a történetet. Megállapodhattak volna a szakszervezetekkel, és akkor nincs ez az egész történet. Ugyanis a politikai pártok egyedül kevesek lettek volna egy ekkora ellenálláshoz, a szakszervezetek nélkül” – mondta a szakember. Hozzátette: szerinte nem gondolták végig, hogy ekkora lehet az ellenállás.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz számára minden politikai eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy ha ezt meg akarja oldani, akár kompromisszummal, meg tudja oldani.

Azt javasolná a Fidesznek, hogy egy ennél enyhébb módosítást fogadjanak el: állapodjanak meg a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbérben, a cafeteriában, és a bérnövekedésben.

Forrás: atv.hu