A Fidesz nemrég nekiment a Munka törvénykönyvének, az általuk javasolt változások miatt sokkal több lesz a túlóra és az elszámolás is három évre lenne kitolva. Pécsen a szakszervezetek félpályás útlezárást tartottak, de ha nem lesz változás, akkor januárban országos sztrájk következik – írja a pecsistop.hu.

Mint ismert, a fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselők nemrég olyan módosító javaslatot nyújtottak be a Munka törvénykönyvéhez, melyek alapvetően megkavarták a túlórázás rendszerét.

A javaslat ugyanis az évi 250 órás túlmunkakeretet évi 400 órára növelné, és az elszámolás időtartama is 12 hónapról 36-ra emelkedne - de a kollektív szerződés is kiesne, mint érdekérvényesítő eszköz. A Fidesz az utolsó pillanatban is erősített még a törvénymódosításon, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A rabszolgatörvénynek elkeresztelt változtatás ellen a szakszervezetek péntek óra több tiltakozó akciót is szerveztek (aznap Veszprémben volt félpályás útlezárás), szombaton pedig Budapesten tüntetett több ezer ember - a rendőrökkel is volt némi hadakozás.

Hétfőn Győrben és Pécsen tartottak félpályás útlezárást a szakszervezetek, az ellenzék pedig a Parlamentben adott be közel háromezer módosító javaslatot a törvényhez - ám ezt a Fidesz egyetlen szavazással, három perc alatt lesöpörte.

50-60 autós tüntetett Pécsen

A pécsi megmozduláson - amelyet a Nyugati elkerülő úton tartottak - Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) és a Vasas Szakszervezet helyi vezetője a Pécsi STOP-nak elmondta,

azért tüntetnek, mert nem értenek egyet a Munka törvénykönyvének tervezett megváltoztatásával, mint ahogy azzal sem, hogy rabszolgának nézik őket.
Azzal sem értenek egyet, hogy túlórával kelljen megkeresniük aránylag normális bért, ők ezt 8 órás munkanappal szeretnék elérni.

Mint elmondta, a tiltakozáson 50-60 autó volt jelen, de folyamatosan érkeznek az újabbak. A félpályás útlezárás mellett elhaladóktól rengeteg szimpátiajelzést, integetést, dudálást kapnak, úgy látszik, tudnak róla az emberek, hogy miért vannak kinn a szakszervezetek az úton.

Hozzátette,

mérhetetlenül tiszteletlen dolognak tartja azt, hogy a kormányzat 4 millió embernek akarja a sorsát eldönteni a megkérdezésük nélkül.

Benke Norbert elmondta, ha most nem sikerül megegyezni a változtatás elutasításával, akkor januárban országos sztrájk jöhet, erről már egyeztettek a szakszervezeti vezetők. Nem a 48, hanem a 28 órás munkahét felé kell elmenni, és mindezek mellett a kafetéria visszaállítását is követelik.

Forrás: pecsistop.hu