Pécsett és Győrben biztosan lesz félpályás útlezárás holnap. A szakszervezetek így tiltakoznak az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. Ha megkapják az engedélyeket, akkor országszerte több nagyvárosban lesz hasonló akció. Végső esetben pedig sztrájkkal és demonstrációkkal lehetetlenítik el azokat a cégeket, akik mégis alkalmazni akarják az új szabályokat. Az ellenzéki pártok is tiltakoznak. Az MSZP a kormánypárti képviselőket akarja szembesíteni a döntésük súlyával – olvasható az ATV honlapján.

Nem bánja, hogy megsérült a térde a szombati lökdösődésben Komjáthi Imrének. Az MSZP alelnöke a szakszervezetek tüntetésén többedmagával megpróbált bejutni a rendőrök által elzárt Kossuth térre. Amikor a rendőrök és a demonstrálók egymásnak feszültek, megsérült a lába, ezt a rendőrök is észrevették.

Akkor egy pillanatra abbahagyták a nyomást, hagyták, hogy kivezessenek a társaim. Úgyhogy a rendőrök tették a dolgukat, de látszott rajtuk, hogy azért tudják, hogy értük is harcolunk

- nyilatkozta Komjáthi Imre.

Az MSZP jelezte, nem hagyja ennyiben a kérdést, minden kormánypárti képviselőt szembesítenek a törvény következményeivel.

Ebben jobb- és baloldali munkások is vannak. Azzal, hogy ilyen törvényt hozott Orbán, a saját jobboldali munkásainak a szavazatát is elárulta, akik rá szavaztak legutóbb a választásokon. Ideges a kormány, nem véletlen, hogy a Kossuth teret lezárták, nem véletlen, hogy ekkora rendőri készültség volt

- mondta az ATV Híradójának Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke.

Az ország több területén is félpályás útlezárással készülnek. Ami eddig biztos: Győrben és Pécsett lesz forgalomlassítás, további hat helyszínre pedig még folyamatban van az engedélyezés. Ha megszavazza az országgyűlés a törvényt, akkor az érdekvédők aktivistái az összes kormánypárti képviselőt számon kérik a lakossági fórumokon és a fogadóórákon. Itt azonban nem állnak meg.

Kordás László elnök, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy egyéb módokon is megpróbálnak hatást gyakorolni a dötéshozókra, gyakorlatilag fel lehet készülni arra, hogy sztrájkokkal vagy demonstrációkkal fogják elhetetleníteni annak a vállalatnak a működését, amely alkalmazni akarja ezt a törvényt.

Nemcsak a baloldali pártok, a Jobbik is támogatja a szakszervezeteket.

Értelemszerűen maga a rabszolgatörvény elleni tiltakozást fontosnak tartjuk, hogy milyen módon fogunk mi ebben részt venni, arról holnapi nap folyamán tudjuk önöket tájékoztatni. Tehát szándék van rá… Valamilyen módon, hogy pontosan az útlezárás, vagy valamilyen más formában, azt még jelen pillanatban nem tudjuk

- közölte Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Az ATV Híradója megkérdezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy mit gondolnak a hétfői tiltakozásról, illetve tervezik-e megváltoztatni a javaslatot, de adásunkig nem válaszoltak a megkeresésünkre.

Forrás: atv.hu