Nem hátrálnak meg a munkavállalók, ha kell, a végsőkig elmennek – ezt ígéri a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László azt mondta az ATV híradójának, hogy amennyiben nem vonják vissza a rabszolgatörvényként elhíresült javaslatot, akkor a tiltakozás minden formáját be fogják vetni, a félpályás útlezárásoktól kezdve a sztrájkig. A kormány továbbra is támogatja a javaslatot, Hollik István szerint ezzel csak azokat segítik, akik többet akarnak keresni. Szombaton 10 órakor kezdődik a demonstráció a Jászai Mari téren és a tüntetők a Kossuth térre vonulnak majd, hogy így tiltakozzanak a túlórakeret 400 órára emelése ellen.

Amióta Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf egyéni indítványként beterjesztette a Munka Törvénykönyvének módosítását, szinte nem volt olyan nap, hogy valamit ne korrigáltak volna a szövegen.

A legnagyobb felzúdulást kiváltó elem, a túlórakeret 400 órára történő emelése azonban mindig bent maradt a javaslatban.

Sőt, a szakszervezetek szerint a legutóbbi módosítással csak tovább romlott a helyzetük, hiszen a tervek szerint önkéntes lenne a túlóra vállalása. Kordás László szerint így csak annyi lesz a munkáltató dolga, hogy rákényszerítse a kiszolgáltatott helyzetben lévő dolgozókat a túlóra vállalására. A szakszervezetek bíznak benne, hogy a kormányzat visszavonja a javaslatot. Hozzátette: "Amennyiben ez nem történik meg, és mégis erővel keresztülviszi a kormánytöbbség az akaratát, akkor a tiltakozás összes formájával fogunk élni, ami

félpályás útlezárásokat jelent, sztrájkokat jelent, és minden olyan egyéb megmozdulást, amivel a munkáltatókat, illetve a kormányt arra tudjuk késztetni, hogy egyszerűen tárgyaljuk újra a munkatörvénykönyvét, és hozzunk létre társadalmi konszenzust.

A szakszervezeti vezetők elégedetlenségét a társadalom is osztja, a Policy Agenda friss kutatása szerint óriási a javaslat elutasítottsága, 83 százalék nem ért vele egyet.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője híradónknak azt mondta: "Az egy nagyon nagy kérdés természetesen, hogy mennyien jelennek meg valójában mondjuk ezeken a demonstrációkon, ez fogja megmutatni majd, mennyire ellenálló a dolgozói társadalom ebben a kérdésben, és azt gondolom, ez fogja megmutatni majd, hogy kell-e a Fidesznek módosítania ezen a rabszolgatörvényen."

A kormány továbbra is kiáll a javaslat mellett. Hollik István szerint a jelenlegi kabinet mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt, szemben a szocialistákkal, akik 1 millió embert tettek munkanélkülivé.

Hollik István, kormányszóvivő azt mondta: "Most is az a célunk, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat lebontsuk. Éppen ezért a kormány támogatja, hogy a dolgozók lehetőséget kapjanak önként vállalt munkavégzésre, annak érdekében, hogy többet tudjanak keresni, de ehhez mindig szükség van a munkavállalók beleegyezésére."

A DK szerint nemcsak tartalmilag, formailag is botrányos a törvényjavaslat.

Arató Gergely frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta: "A Demokratikus Koalíció szerint tehát a kormány törvénytelen módon akarja elfogadtatni a rabszolgatörvényt a jövő héten, a DK szerint a törvényről szóló szavazást le kell venni a napirendről, folytatni kell a törvényjavaslat általános vitáját, amelyet Lezsák Sándor törvénytelenül félbeszakított."

Ha a Fidesz szerdán mégis megtartja a szavazást, ennek az eredményét a DK nem fogadja el törvényesnek és érvényesnek sem.

Forrás: ATV