Két kiskereskedelmi multival is felmondta az idei bérmegállapodást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A KASZ keményebb eszközökhöz is nyúlhat, és akár már ebben az évben sztrájkot szerveznének. A szakszervezet elnöke az ATV-nek elmondta: a multik tartották ígéreteiket, csakhogy a munkaerőpiaci helyzet megváltozott.

Robbanás előtt állhat a kiskereskedelem, miután a Kereskedelmi alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchannál és a Metrónál is felmondta a hatályban lévő bérmegállapodást

– nyilatkozta a szervezet elnöke az atv.hu-nak, majd hozzátette: utóbbinál már a felmondási idő le is járt, az Auchannál pedig október végén jár majd le.

Az elmúlt évek alapján lassan már rutinszerűvé válik az, hogy az ősz beköszöntével a kiskereskedelmi láncok és szakszervezetek közötti bértárgyalások is elkezdődnek. Ennek oka részben az országban jelen lévő munkaerőhiány. Korábban a Világgazdaság arról írt: az áruházláncoknál tevékenykedő szakszervezetek célja idén, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért harcoljanak ki a munkavállalóknak jövőre. Hiába nő ugyanis évről évre a minimálbér és a garantált bérminimum összege, a versenyképes bolthálózatoknak 15-20 ezer forintos bérelőnyt kell biztosítania mindezekkel szemben – márpedig a bérminimum jövőre 202 ezer forintra ugorhat a jelenlegi 180,5 ezer forinttal szemben.

A fent említett két multinál egyébként az alacsony bérek, egész pontosan alapbérek miatt lehetnek problémák Karsai szerint. Hiába vannak ugyanis plusz juttatások a két hálózatnál, munkavállalók inkább az alapbérre mennek rá. A KASZ elnöke a bérmegállapodásokról is beszélt röviden: annak aláírásakor általában az abban foglaltak az érvényesek, ugyanakkor ebben olyan kötelmek is vannak, hogy adott esetben nem lehet keményebb eszközökhöz folyamodni, legyen az egy demonstráció vagy éppen egy sztrájk. Azzal tehát, hogy a Metrónál és Auchannál felmondták ezt, keményebb tárgyalások is jöhetnek, hiszen megkötések nélkül tárgyalhatnak a következő évi bérről. Magyarul: ha megakadnának a bértárgyalások, akkor

olyan eszközökhöz is folyamodhatnak, amelyek jelzésértékűek lehetnek a munkaadóknak, legyen az egy demonstráció vagy éppen egy sztrájk.

Karsai azt is kiemelte: az említett multik betartották az előző évben megkötött bérmegállapodásokat, csakhogy azóta annyit változott a munkaerőpiaci helyzet, hogy a tavaly aláírt megállapodás mára már elavulttá vált. Jelenleg úgy látja a szakszervezeti vezető, hogy inkább a Metrónál lesz arra szükség, hogy a munkavállalók „megmutassák az erejüket”, és tisztességes bért kapjanak – ehhez akár a sztrájktól sem riadnak vissza. Mint mondta, a Metrónál 13. és 14. havi bér is van, ami jól hangzik. Csakhogy, ha ezt visszaosztja úgy, mintha alapbérben kapnák meg, még akkor is elmarad a bérszint a többi hasonló multinacionális cégtől.

Annak ellenére, hogy lassan a 2019-es bértárgyalások következnek, a Metrónál – Karsai szerint – nem húzzák ki, már ebben az évben változás szükséges. Alapbérre vonatkozó javaslatot is küldtek a vállalatnak, amelyről október 19-ig szerettek volna megállapodni, válasz azonban – legalábbis idáig – nem érkezett. A megoldás szerinte az lenne, ha az alapbér bruttó 210 ezer forintra emelkedne, és erre jöhetne rá a 13. és 14. havi juttatás. A KASZ elnöke vitára számít, hiszen, ahogyan mondta, a Metrónál úgy vélik, hogy mindenki meg van elégedve az ottani körülményekkel. Bizakodó, hogy még elindulhat a tárgyalás, annak hiányában ugyanakkor keményebb lépésekre is készek. Az Auchannál annyiban más a helyzet, hogy ott a hónap végén jár le a bérmegállapodás felmondási időszaka. A bértáblát itt is elküldték, a tárgyalások még nem indultak el.

Végül kiemelte:

úgy érzi, hogy a Metrónál lesz sztrájk, de előtte olyan figyelemfelkeltő eszközökhöz is nyúlhatnak, mint a demonstráció, amelynek keretein belül két órára „leültetik” a munkavállalókat.

Azt sem zárja ki az elnök, hogy még ebben az évben létrejöjjön a sztrájk, tekintve, hogy a szokásos 10%-ról most 50%-ra emelkedett ennek az esélye.

Az ügyben természetesen az Auchant és a Metrót is megkerestük kérdéseinkkel, hogy miért szakadt meg a bérmegállapodás, és mi várható az ősszel. Előbbitől azt a választ kaptuk, hogy a KASZ „egyoldalúan bontotta fel az Auchan Retail Magyarországgal kötött bérmegállapodást”, pedig ők annak valamennyi pontjában foglalt vállalásaikat maradéktalanul teljesítették, és továbbra is nyitottak minden olyan egyeztetésre a Szakszervezettel, amely a munkatársak érdekét szolgálja.

Forrás: ATV