Az Almássy téren tartott ma sajtótájékoztatót „Többet a köznek!” címmel a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), melyen a közfoglalkoztatottak katasztrofális helyzetére hívták fel a figyelmet, és a 2019-es költségvetési törvény módosítását követelték, egy élhető ország érdekében – mivel a jelenlegi az újraelosztási rendszeren és a közszférán próbál spórolni, miközben máshol ömlik ki a pénz olyan dolgokra, melyek nem az ország polgárainak érdekeit szolgálják.

Az eseményen három követelést fogalmaztak meg, az első a béreket érintette három pontban:

  • Jöjjön létre a diplomás bérminimum 321.000 forint értéken
  • A minimálbér nőjön 190.000 forintra
  • A garantált bérminimum emelkedjen 247.000 forintra

Ezek a tavalyi javaslatokhoz képest harminc százalékos emelést jelentenek, és még mindig nem érnék el a csehországi szintet. A bérek növekedése és a közszolgálatok megbecsültsége elengedhetetlen a működőképes egészségügy, a tanulókat a jövőre jól felkészítő iskolák, és működő szakszerű szociális ellátás és közszolgálatok eléréséhez – az mfor számításai alapján jelenleg Magyarországon a nettó mediánbér 170 ezer forint körül alakul, magyarán a magyarországi dolgozók fele ennél kevesebbet keres.

A második pontban a munkakörülmények javítását követelték. Ma a közszolgálatokban nem biztosított a tisztes munka, de még a megélhetésre sem elég a közszolgák bére. A közszolgálatokban nincs jogbiztonság és nincsenek meg a megfelelő feltételek az intézmények leromlása miatt, jellemzőek a technikai és felszerelési hiányosságok. Nem biztosítottak tehát sem az intézmények, sem a dolgozók megfelelő feltételei, ebben azonnali változásra van szükség.

Súlyos a munkaerőhiány, amit kötelező túlórával próbálnak orvosolni a fenntartók, amiket vagy kifizetnek vagy nem. A betöltetlen állások mellett a szervezet indokolhatatlannak tartja a tervezett leépítéseket – a közszolgálati dolgozók megfelelő munkaviszonyai és munkakörülményei az ország összes polgárának közös érdeke, emlékeztetett Földiák András, a SZEF elnöke.

A harmadik pontban a kafetériarendszer felszámolása ellen tiltakoznak, hisz a jelentős adókedvezményekkel megtámogatott juttatási rendszer sokak számára a szó szoros értelmében életbevágó jelentőségű volt.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke elmondta, a beígért bérfejlesztés messze elmarad a jogos igényektől, így folytatják a bérharcot mindenki érdekében. Jelenleg azonban sokkal súlyosabb fenyegetés, hogy rengetegen elveszíthetik a munkájukat a kormány közszféraleépítési tervei nyomán, és

miközben a kormány nem tárgyal a szervezettel, a dolgozók nem tudhatják mikor rúgják ki őket, kénytelenek folyamatos bizonytalanságban élni.

Arra reagálva, hogy a kormány a – 80 százalékban nő – közszolgálati dolgozók elbocsátásával a versenyszféra munkaerőéhségét próbálja csökkenteni, Boros Péterné felszólította Földiákot, hogy a Nemzeti Gazdasági Társadalmi Tanács ülésén tájékoztassa a tőkések képviselőit

„a rendkívül feszült helyzetről, a munkavállalók rettegéséről, és arról is, hogy ne számítsanak a vállalkozók arra, hogy a diplomás kirúgott kormánytisztviselőnők majd pótolják hiányzó szakmunkásaikat.”

Ezután Földiák újságírói kérdésre kifejtette, hogy

valószerűtlen hogy az embereket, akik egész életükben egy speciális szakterületen dolgoztak, tömegesen valamilyen teljesen más munkakör betöltésére képezzék át.

Borosné szerint a kormánynak erről korábban kellett volna gondolkodnia valamint egyeztetnie az érintettekkel ahelyett, hogy két hónappal a kirúgás előtt kész tények elé állítják őket.

„Két hónap alatt komoly ember nem tud átképzéssel kapcsolatban ennyi embert megszólítani (…) ez már csak hárításnak jó (…) ennyi emberrel ez nem tud működni”

– mondta.

Úgy véli továbbá, hogy egy kormánynak komolyan, felelősségteljesen kell bánni az emberekkel. Jelen helyzetben az elégedetlenséget, a gyötrődést tudják tolmácsolni, és jelen folyamatok nem használnak az emberi méltóságnak, az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének, és az emberi bánásmódnak.

A SZEF online kampányt is indít, melyhez kapcsolódóan

„Októberben egyedi eseményekkel, konferenciával, sajtótájékoztatókkal, felhívásokkal igyekszünk a Köz figyelmét ráirányítani a Közszolgálat rossz helyzetére”

Forrás: Mérce