Sajtótájékoztatót tartottak a szakszervezetek, hogy felhívják a figyelmet a humán közszolgáltatásban jelentkező létszámhiányra. Ide tartoznak a rendőrök, tűzoltók, tanárok, egészségügyi dolgozók, a közigazgatásban dolgozók - tájékoztatott Boros Péterné az MKKSZ elnöke az ATV Start műsorában. Elmondta, hogy százezer ember hiányzik a területről.

 Gulyás Gergely nemrégen azt jelentette be, hogy 15-20 százalékos létszámleépítést terveznek,

mert a digitalizáció bevezetése miatt nincs szükség több emberre.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke

Borosné arról beszélt, hogy a létszámhiányt részben az alacsony kereset, részben a megbecsültség hiánya és a munkakörülmények problémája okozza.

Szükség van egy jelentős béremelésre, és – mint fogalmazott – éppen ők követelik a bürokrácia csökkentését, mert a jelentős munkaerőhiány miatt nem tudják a feladatokat megfelelően ellátni, jelentette ki. Legyen a parlamentben jobban előkészített jogszabályfolyamat és hatástanulmány, tette hozzá. Ezután jöhet a digitalizáció, ami fontos dolog, de a bevezetése pillanatában ez is plusz terhet jelent, közölte.

A bürokráciacsökkentésre azért van szükség, magyarázta, mert az alacsony létszám miatt az embereknek 8 óra helyett 10 órát is dolgozni kell, hogy a feladatokat el tudják látni.

Ne bürokratát csökkentsünk, hanem bürokráciát!

- jelentette ki.

Említette, hogy a keletkezett túlórákat nem is fizetik ki, mert nem elrendelt, hanem elvárt túlóráról van szó, folytatta, de nem lehet egy rendszert a túlórákra fölállítani. Meg kell adni azt a lehetőséget a munkavállalóknak, hogy az elvárt feladatot 8 óra alatt el tudják végezni, jelentette ki. Hozzátette, hogy még az elrendelt túlórákat is szabadidő kiadásával akarják rendezni, ami nehezen kivitelezhető ekkora létszámhiány mellett.

Borosné elmondta: szeretnének a közszolgálati dolgozókkal, az ügyfelekkel, családtagokkal konzultálni ezekről a kérdésekről. Online lehet önkéntesen, név nélkül kitölteni a Közszolgálati konzultációt, tájékoztatott. Egyelőre tárgyalásokra készülnek, és reméli, hogy a kormány jól fogja fogadni a konzultációt, és nem lesz szükség sztrájkra. De mindenre készen állnak, semmitől nem hátrálnak meg, jelentette ki. A lényeg, hogy a kormányzat oldja meg ezt az akut problémát, tette hozzá.

Forrás: ATV