Nem adják fel, az ősszel kikényszerítik a cafeteria-rendszer szétverésének visszavonását – mondta a Klubrádiónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László. Az érdekvédő szerint demonstrációkat és helyi akciókat is szerveznek. Céljuk, hogy a kormány az év végéig rendelettel módosítsa a most elfogadott szabályozást.

Ősszel újult erővel mennek neki a cafeteria-rendszer szétverőinek, tehát koránt sincs vége a juttatások megszüntetése elleni tiltakozásnak

mondta a Klubrádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László. Már nem csak az országos érdekegyeztetés keretében vagy a bértárgyalásokon keresztül jön elő a kérdés, hanem az egyéni képviselőknek is számot kell adniuk róla, hogy miért hoztak ilyen döntést, miért vették el a jogos jussukat – hangsúlyozta.

Az országgyűlés július 20-án, pénteken szavazta meg, hogy a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem, csak az annak három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. Így például megszűnik az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

Kordás László azt mondta, jó néhány megyében járt, és mindenhol nagy a felháborodás a munkahelyeken, a szakszervezeti szövetség elérte, hogy mindenhol tisztában legyenek vele, mit jelent a mostani módosítás. Az érdekvédő szerint a lényeg, hogy az emberektől évi 90 ezer forintot elvesznek a döntéshozók.

Ma már nem kérdés, hogy mit kell tenniük, ezért ősszel demonstrációkkal, akár helyi akciókkal ki fogják kényszeríteni a kormányból, hogy ez a helyzet változzon

fogalmazott a szakszervezeti vezető. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány az év végéig rendelettel módosíthatja a jelenleg elfogadott szabályozást, és nekik az a céljuk, hogy ezt meg is tegye.

Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetési és adótörvények parlamenti elfogadása után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány egyszerűbb cafeteria-rendszert akart, amely kisebb bürokráciával, papírmunkával jár, valamint támogatja a kabinet gazdaságfejlesztési elképzeléseit is. Mint hozzátette, a kezdeményezést több külső szervezet, így a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is támogatta.

Forrás: Klubrádió

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!