A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete felmondja a Metró Kereskedelmi Kft.-vel kötött 2017. decemberi bérmegállapodást, mivel szerintük olyan folyamatok indultak be a kereskedelmi szektorban, ami eltüntette a dolgozók eddig meglévő bérigényét. Már azt szondázzák, hányan vennének részt egy esetleges nyomásgyakorló megmozdulásban – írja a Pénzcentrum.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) még 2017. novemberében kezdett tárgyalásokat a Metro Kereskedelmi Kft. vezetőivel a munkavállalók bérével kapcsolatosan. Az egyeztetések során, miután a szakszervezet megalakította a sztrájkbizottságot és ki is tűzte a nyomásgyakorló akció időpontját, a vállalat vezetése elfogadta a KASZ érveit, és belátta, hogy szükség van a Metro bérezési rendszerének felülvizsgálatára. Ezt követően született egy megállapodás, amely a január elsejétől érvényes béreken kívül konkrét folyamatokat és határidőket tartalmazott egy új bértábla kialakítására vonatkozóan - írja közleményében a KASZ.

A felek abban is megállapodtak, hogy amennyiben a munkaerőpiaci folyamatok szükségessé teszik, akár év közben is felülvizsgálják a munkavállalói béreket. A megállapodásban foglalt folyamatokat a felek március végéig elvégezték és kidolgozták a jövőbeni bérezés alapelveit. A KASZ örömét fejezte ki, hogy a közös munka eredményeként az idei évben a Metro áruházaiban is bevezetésre kerül egy olyan bértábla, amely egységessé teszi a vállalati bérpolitikát valamennyi hazai áruházra vonatkozóan. A cég azonban nem adott konkért információt azzal kapcsolatban, hogy erre mikor kerül sor - áll a szakszervezet közleményében.

Áprilisban a szakszervezet újabb egyeztetést kezdeményezett, mert álláspontja szerint a Metro áruházak munkavállalói az elmúlt hónapok bérpiaci változásainak köszönhetően elveszítették korábban meglévő előnyüket a munkabérek tekintetében.

Az egyeztetések során a szakszervezet képviselői hivatkoztak a bérmegállapodás korábban már említett, és a Metro Kereskedelmi Kft. által is elfogadott pontjára, amely a munkaerőpiaci helyzet változására történő reagálást tartalmazta.

A szakszervezet anonimizált elemzést készített a kereskedelmi munkaerőpiac állapotáról, konkrétan meghatározva a Metro helyezését a szakszervezet által vezetett bérpiaci rangsorban. Ez a helyezés - a KASZ közlemény szerint -  láthatóan megdöbbentette a vállalat vezetőit, akik 30 nap gondolkodási időt kértek, majd 2018. június 12-én ismertették béremelési stratégiájukat a szakszervezet képviselőivel. Az általuk ismertetett tervekben július 1., október 1., és január 1-jei dátumok szerepelnek a bérrendezés sarokpontjaiként. A vállalat kommunikációja szerint a harmadik lépcső időpontjára minden munkavállaló érintett lesz a béremelésben - tájékoztat a KASZ.

A szakszervezet képviselői az egyeztetésen jelezték a munkáltató felé, hogy a munkavállalók jelzései alapján későnek tartják a bérek január 1-jével történő általános emelését. A szakszervezet képviselői a tárgyalások során készítettek egy reprezentatív felmérést a helyi munkavállalók körében, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 21 százaléka el fogja hagyni a vállalatot, ha a bérhelyzet nem rendeződik, további 33 százalék pedig biztosan elgondolkodik a váltáson.

Ezen tények ismeretében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Metro alapszervezete nem fogadta el a vállalat béremelésre vonatkozó terveit. A megállapodás értelmében a vállalat vezetésének a múlt héten kellett volna tájékoztatniuk a munkavállalókat a bevezetés három időpontjáról, majd ezt követően július 1-jén az egyes időpontokban bekövetkező konkrét változásokról. A szakszervezet tudomása szerint a múlt hétre ígért kommunikáció nem történt meg. Ennek ellenére a KASZ meg kívánja adni a lehetőséget a vállalat képviselőinek, hogy július 1-jén ők tájékoztassák a dolgozóikat a terveikről, majd ezt követően meghallgatva a munkavállalói véleményeket, dönt a további lépésekről.

A reprezentatív felmérésben szerepelt olyan kérdés is, amelyben az esetleges nyomásgyakorlásban való részvételről kérdezték a munkavállalókat. A részvételi szándékot jelző munkavállalók aránya meghaladta a 82 százalékot.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a szükséges jogi határidők betartásával az elkövetkező napokban fel fogja mondani a vállalattal 2017 decemberében kötött bérmegállapodást. Erre a lépésre azért van szükség, hogy ha nyomásgyakorló eszköz alkalmazására kerülne sor, akkor maximális védelmet tudjon biztosítani a tagságának.

Forrás: Pénzcentrum

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!