A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete június 20-án 15 órára tiltakozást hirdet a Parlament elé az Orbán-kormány által kezdeményezett 7. Alaptörvény-módosítás ellen – ezen a napon szavaznak ugyanis a képviselők a javaslat elfogadásáról.

A szakszervezet nemrég tiltakozásra szólított fel minden magyarországi szakszervezetet, civil szférában dolgozót és a teljes magyar közvéleményt, mivel meglátásuk szerint

a módosítás több ízben is sérti a jogállamiságot. Szerintük a javaslat 4. cikke a gyülekezési szabadságot korlátozza, a 6-7. cikkek pedig a független bíráskodást, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét támadják.

Ezek az alapelvek a polgári demokráciák hosszú küzdelem árán kivívott megkérdőjelezhetetlen értékei, és a szakszervezetek, egyesületek és valamennyi állampolgár működésében, életében olyan garanciális elemek, amelyek képesek ellensúlyozni a mindenkori végrehajtó hatalom túlzó befolyását.

– írják.

A tiltakozáshoz eddig 10 szakszervezet csatlakozott országszerte, illetve a Jobbikon kívül minden ellenzéki párt is azt a visszajelzést küldte, hogy nem támogatja majd szavazatával a módosítást.

A szerdai tüntetés Facebook-eseménye itt található, a petíció pedig itt írható alá.

Forrás: Mérce

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!