Egy kirúgott alkalmazott miatt tüntetett a Vasas Szakszervezeti Szövetség Tatán. Azt sejtik róla, hogy azért került lapátra, mert szakszervezet alapításába fogott. A Güntner-Tata Kft. előtti demonstráción megjelenő volt alkalmazott a Népszabadságot nyomatékosan kérte, hogy nevét, de még monogramját se közölje, mert attól fél: ha a neve nyilvánosságra kerül, nehezebben talál majd állást.

Kálváriája nem is olyan régen, alig néhány hete kezdődött azzal, hogy több kollégája jelezte számára: a munkavégzés körülményeivel, feltételeivel kifogásaik vannak, amelyek között – szerinte – már törvénybe ütköző dolgok is előfordultak. Hogy utóbbi alatt mit értett, azt nem részletezte, de annyi tudható, hogy a problémák a túlórákkal voltak kapcsolatosak, de a vizesblokk kialakításával kapcsolatban is megfogalmazódtak panaszok. Ekkor döntöttek az érdekvédelmi szervezet megalakításáról.

Ez az információ végül eljutott a társaság vezetőihez, akik – a volt dolgozó beszámolója szerint – találkoztak vele, s közölték, hogy a szakszervezet létrehozásának nem örülnek, de a problémákat, melyekről addig nem tudtak, igyekeznek orvosolni. Ezután az érintett alkalmazott betegállományba kényszerült, ezalatt pedig kapott egy levelet a munkahelyétől, miszerint gondatlan munkavégzés miatt elküldik, az okozott hibája miatt keletkezett mintegy nyolcezer eurós kártérítést pedig követelik rajta. A munkás ezt vitatja, hiszen biztos abban, hogy ilyen súlyos hibát nem követett el. Ilyen esetben ugyanis jegyzőkönyvet kellett volna felvenni, ilyen dokumentumról ő nem tud. Szerinte a szakszervezet-alapítás is lehet a háttérben. Szavai szerint volt kollégái azóta félnek, s többen például a Facebookon az ismerősei közül is törölték, neki szóban arra hivatkozva, nehogy ebből legyen bajuk.

A figyelemfelhívást szervező Vasas Szakszervezet illetékesei szeretnék, hogy a dolgozók félelme alább hagyna, s megalapítanák a szakszervezetet. A folyamatot egyelőre „kívülről támogatják", a volt Güntner-dolgozót pedig nem hagyják magára, jogi segítséget kap, az állítólagosan elkövetett hibája bizonyítását kérték a társaságtól.

László Zoltán, a szakszervezet regionális vezetője hangsúlyozta, hogy nem háborúskodást akarnak a vállalat és a Vasas között. Kulturált mederben szeretnék az ehhez hasonló helyzeteket rendezni. Az ugyanis, hogy a dolgozók elégedetlenek, sem az alkalmazottnak, sem a vállalatnak, sem pedig a magyar társadalomnak nem érdeke. Amikor a dolgozók helyzetét egyengető szakszervezet létrehozását gátolják, akkor egy-egy vállalat a társadalmi érdekeket gátolja. Az pedig nem egészséges, hogy az üzleti érdekeket a társadalmi érdekek fölé helyezik, mert annak idővel súlyos következményei lesznek. Először ugyan csak a dolgozók és azok családjainál, ám idővel a teljes hazai gazdaságot illetően is gondokat okoznak. Szerinte az a cégeknek is csak előnyös, ha rendezett munkaügyi kapcsolatok vannak náluk.

A vállalatot is szerettük volna megszólaltatni az üggyel kapcsolatban. Minden telefonunk esetében azt a választ kaptuk, hogy az illetékes nem elérhető, később keressük. Végül lapzártánkig nem tudtunk beszélni a társaság képviselőjével. Kérdéseinket e-mailen eljuttattuk a céghez.

Forrás: Népszabadság