Hét dunántúli és kelet-magyarországi megyére „feketeinges demonstrációt” hirdetett hétfőre a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet – írja a heol.hu.

A tiltakozás okául a három éve rendezetlen bérkérdést jelölték meg a szervezők. Hétfőn reggel már kaptunk jelzéseket a tisztviselőiktől arról, hogy a régiós Volán-társaságok vezetése meg akarja félemlíteni az autóbuszsofőröket.

Szerintük az lehetett a cél, hogy ezzel is ellehetetlenítsék az érdekvédelmi szervezet tiltakozó akcióját. A nyomásgyakorlás példájaként a kollektív szerződésben rögzített formaruha viselésére vonatkozó szabályok „hirtelen" elővételét, illetve azt az űrlapot említették, amely a demonstráció kezdetén ott volt minden állomásvezetőnél. Ezen az űrlapon kellett jegyzőkönyvezni, ha valaki nem az előírás szerinti öltözékben vette fel a munkát.

– A megfélemlítés ellenére demonstrációnk sikeres volt, hatvan százalék fölötti támogatottságot élveztünk. Volt olyan hely, ahol ez az arány a 98 százalékot is elérte – fogalmazott Dobi István, a SZAKSZ elnöke, aki a hatvani tiltakozói arányt 90 százalékosra becsülte. Szerinte ez is mutatja, hogy a felvett jegyzőkönyvek, a bércsökkentéssel való fenyegetés nem érhettek célt.

Az egri és a gyöngyösi passzív hozzáállás okaként a szakszervezeti vezető a félelmet, s a „reprezentatív" szakszervezet helyi irányítóinak a cégvezetéssel való kiegyezését jelölte meg.

A SZAKSZ tiltakozó akciójával kapcsolatban a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-től Menkó Mihály fogalmi igazgató kijelentette: tudomásuk szerint nincs három éve húzódó bérrendezési gond. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. üdvözölte, hogy a Volán-társaságok jogutódjaként létrejött régiós társaságok, illetve munkaadói szövetségük és a 17 ezer dolgozót képviselő reprezentatív szakszervezetek megállapodtak az idei bérfejlesztésről.

– A zavarkeltésben kiemelkedő Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet országosan nem tartozik a reprezentatív szakszervezetek közé, mert ágazati szinten a munkavállalóknak csak kis része előlegezett nekik bizalmat – fogalmazott az igazgató, aki furcsállotta, hogy a fekete póló viselésre való felhívással a Munka Törvénykönyvében meghatározott, munkaviszonyra vonatkozó szabályokba ütköző cselekedetre biztatták a buszvezetőket, arra, hogy szándékosan szegjék meg a munkavégzés szabályait.

– Társaságunk ezután is megköveteli a kollektív szerződésben előírt formaruha viselést és idáig nem is volt probléma ennek betartásával – tette hozzá, majd a demonstrációban való részvételről közölte: adataik szerint Heves megyében mindössze négy dolgozó jelentkezett fekete ingben, vagy pólóban munkavégzésre. Hozzátette: a hatvani területi igazgatóságon eddig is a formaruha része volt a télikabátból kivehető fekete színű polár pulóver, s mint ilyen, nem számított szabálytalannak. Napközben ezen területi igazgatóságon is az előírt formaruhában dolgoztak a gépjárművezetők.

– A demonstrációban való részvétel régiószerte alig érte el a buszvezetők néhány százalékát. Köszönet illeti mindazon munkavállalónkat, akik felelősen gondolkodva, jogkövető magatartásukkal a jogellenes feketeinges felhívásra nem reagáltak – tette hozzá.

Forrás: heol.hu