Fekete pólós demonstrációt tart hétfőn a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Kaposvár térségében a buszsofőrök közel 90 százaléka csatlakozott az akcióhoz, hasonlóan magas a részvétel Nagyatád és Barcs vonzáskörzetében, Siófoknál a dolgozók 35 százaléka vett fel fekete pólót vagy inget. Más megyékben is zajlik a tiltakozás, három év alatt 50 százalékos béremelést és a munkakörülmények javítását követelik a demonstrálók – olvasható a sonline.hu oldalán.

– Elkeseredett a csapat, azért öltöztek ilyen sokan feketébe – mondta hétfőn egy buszsofőr. – Nem könnyű az élet, mégsem becsülik meg a munkánkat tisztességesen. Fél lábbal a börtönben, fél lábbal a sírban vagyunk nagyjából nettó 100 ezer forintért. Hétfőn reggel egymás után érkeztek, indultak az autóbuszok a kaposvári távolsági buszpályaudvaron. Rövid ujjú fehér inget viselt az a buszsofőr, akit először megpillantottunk. Utána zsinórban fekete pólós vagy inges dolgozók tűntek fel.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke üzemkezdés óta figyelte a forgalmat, több munkatársával együtt latolgatta az esélyeket.
– Huszonnegyedik órában vagyunk, jó lenne, ha a döntéshozók nem hergelnék tovább a buszsofőröket – mondta. – Egyértelműen megfogalmaztuk a céljainkat: három év alatt 50 százalékos béremelést akarunk, s a foglalkoztatási szabályok megváltoztatását kívánjuk elérni. Az szerintünk nincs rendben, hogy amíg havi 220-230 órát dolgoznak a kollégák, addig átlag 174 órát számolnak el nekik. Az előírások szerint, amikor nem vezetnek, az rendelkezésre állási idő, s így nem számít munkaidőnek. A demonstráció jelzi: összefogás nélkül nem lehet célt elérni. Pláne akkor, amikor egyre nehezebb tiltakozó akciót szervezni.

   Kaposváron és térségében 84 sofőr dolgozott hétfőn, közülük csupán nyolcan viseltek fehér inget. Hét – Somogy, Tolna, Baranya, Veszprém, Szolnok, Hajdú és Szabolcs – megyében hirdették a demonstrációt, melyhez műszakiak, karbantartók is kapcsolódtak.
Dobi István szerint ha a munkavállalók több mint 50 százaléka a támogatja a tiltakozást, akkor elégedettek lehetnek. S ha ezek után sem kezdené el a tárgyalásokat a tulajdonos MNV Zrt., akkor a sztrájk lehet a kézen fekvő a megoldás.

  – Tökéletesen igazuk van a kollégáknak – jegyezte meg egy szabad napos buszsofőr. – A fekete pólós akció látványos, ám nem biztos, hogy sikert hoz. Szerintem teljes leállással érhetnénk el változást, akkor nem vacakolhatna velünk senki. Ha hajnalban nem indulnak a buszok és a dolgozók nem érnek be a munkahelyükre, az nagy durranás lenne, és máshogy beszélne a csapattal a vezetés. Korábban is volt megmozdulás, de az egy-két százalékos béremelés az inflációt sem érte el. A most kért 50 százalékos béremelésnek viszont már volna értelme.

  Nagy pakkal lavírozó diákok, lassan botorkáló idős asszonyok között a pályaudvaron időnként feltűnt egy-egy buszvezető is. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. zöld színű autóbusza gördült be, s a fehér inges sofőr szabadkozva azt mondta: reggel otthon nem húzta fel a fekete inget, melyből a biztonság kedvéért kettőt hozott magával.
– Remélem, hogy nem híztam ki – mondta, miközben előttünk gyorsan átöltözött a középkorú férfi. – Na, feketében máris jobban érzem magam. Amúgy nem félek, akárcsak sokan mások, vállalom a véleményemet. Szerintem nem lehet baj az ingből, pláne ennyi embernek. Ugye, nem tehetnek egyszerre ennyi dolgozót az utcára?

   Az első pillanattól fogva valamennyi demonstráló azt mondta: féltik az állásukat, ezért csak név nélkül beszéltek, nem szeretnék, ha bárki valaki utánuk nyúlna. Egy fiatalember azt sérelmezte: fizetésük töredéke az uniósnak, ráadásul gyakran megalázó körülmények között dolgoznak. Az utasok – tisztelet a kivételnek – mocskos szavakkal illetik őket, úgy beszélnek velük, mint a ronggyal.

   Anyagilag még nehezebb a családosok, hitelből élő munkatársak helyzete: erről már egy egyedülálló buszvezető beszélt. De azért – folytatta – a volános keresetből egyedül sem lehet fényesen megélni. Sokszor gondolt már a nyugat-európai munkára, hamarosan nyelvtanfolyamra iratkozik be, így bármikor könnyen lepattanhat a cégtől. Nettó 110 ezer forint helyett legalább félmillió tisztán havonta: ilyen kereseti lehetőségek terjednek a legnagyobb közösségi oldalon, s a szóbeszéd is mesés fizetésekről szól.

   Közben újabb régiós hírek érkeztek: Dombóvár térségében a járművezetők csaknem 90 százaléka feketébe bújt, Tamásinál közel 40 százalékuk.
– Jól teszik, tiltakozzanak csak a sofőrök – mondta a peronon egy taszári asszony. – Engem nem zavar a fekete ing, bár először nem tudtam, hogy mi a csuda történt. Arra gondoltam, hogy valakit gyászolnak. Az országban egyébként szinte mindenki úgy él, mint a buszosok: kevés a pénz, sok a munka, rossz a hangulat.

Forrás: sonline.hu