Óriási, többlépcsős akcióra készülnek a tescós sztrájkbizottságok, úgy tűnik, karnyújtásnyira van az első országos leállás az áruházlánc üzleteiben – tudta meg a Magyar Idők. Ma bejelentik a hivatalos időpontot, amikor egyes vidéki és budapesti üzletek teljesen leállnak, másutt részfolyamatok bénulhatnak meg. Várhatóan több sztrájkra kell készülniük a vásárlóknak szeptemberben, az első megmozdulás után ugyanis további lépéseket terveznek a szakszervezetek. Tegnap a KDNP is a támogatásáról biztosította a tescós dolgozókat.

Nem az egyetlen megmozdulás lesz az, amelynek időpontját ma közlik hivatalosan a Tescónál létrehozott sztrájkbizottságok. A napokban megtartandó első sztrájk után további lépésekkel tervezik sarokba szorítani a munkavállalókat folyamatosan félrevezető multivállalatot – tudta meg lapunk. Első körben az áruházakra koncentrálnak: az üzletlánc mintegy 170 egységéből országszerte több tucatban fordulhat elő, hogy teljesen leáll a napi működés, másutt részfolyamatokat bénítanak meg a tiltakozó dolgozók.

Úgy értesültünk, miközben a vállalat vezetői látszólag nyugodtan várják a belengetett szakszervezeti eseményt, a háttérben intenzív szervezkedés zajlik a munkavállalói akció megtorpedózására. A vezetők több egységben igyekeznek lebeszélni a dolgozókat a sztrájkról, illetve plusz diákmunkaerővel is készülnének annak érdekében, hogy az értékesítésben ne legyen fennakadás. Értesülésünk szerint tegnap ráadásul váratlanul szabadságra küldtek olyan tescós dolgozókat, akik egyébként kapcsolatban állnak a sztrájkbizottságokkal. Ennek ellenére a munkavállalók elszántsága töretlen, mindenképpen el akarják érni, hogy változzon a helyzetük – közölték lapunkkal a sztrájk szervezői.

Tegnap Lázár János a Kormányinfón megerősítette, politikusként és személyes véleménye alapján is támogatja az áruházi dolgozók törekvéseit, mivel úgy véli, a kiskereskedelemben dolgozó sok ezer családos munkavállaló, akiknek a nagy része nő, kiszolgáltatott helyzetben kénytelen végezni a munkáját, még vasárnaponként is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszer ezzel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény kényszerű visszavonására utalt, amikor – szavai szerint – a kormányon belül és a társadalomban sem sikerült konszenzusra jutni. – A vasárnapi boltzár is azért bukott el, mert nem sikerült változtatnunk a vásárlói szokásainkon, nem volt közmegegyezés a kérdésben, aminek azok a munkavállalók itták meg a levét, akik most a bérek és a létszám­hiány miatt sztrájkolnak – fogalmazott.

Lázár János mellett a KDNP is támogatásáról biztosította a tescósokat. – Látva a Tesco üzletlánc munkavállalóinak kiszolgáltatott helyzetét, támogatjuk a szakszervezetek követeléseit a munkavállalók béremelése és a munkaterhek csökkentése érdekében – közölte a kisebbik kormányzópárt tegnap. – Nyugat-Európában az azonos méretű kiskereskedelmi üzletekben kétszer-háromszor több dolgozót foglalkoztatnak, mint Magyarországon.

Nem elég, hogy a hazai munkavállalók nem rendelkeznek hétvégi pihenőidejükkel, a multinacionális cég rendkívül alacsony béren foglalkoztatja őket. A boltokban tapasztalható alacsony dolgozói létszámmal sok esetben a jogszabály szerinti kiszolgálás feltételei sem teljesülnek – hangsúlyozta a KDNP. Felszólították a Tescót, hogy a profit megszerzése mellett biztosítsa a munkavállalók tisztességes megélhetését, valamint a dolgozók egészségének megőrzéséhez szükséges feltételeket, egyben bátorították a szakszervezeteket, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a munkavállalók érdekében.

Forrás: Magyar Idők