A MÁV velük és sztrájktörőkkel próbálja kibekkelni a következő hónapokat. A román-magyar vonalon közlekedőknek kényelmetlen lesz az éjszakázás.

Már több mint egy hete sztrájkol a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, mert a MÁV Start nem teljesíti azt a követelését, hogy vonják vissza az étkező- és hálókocsik csökkentésére, illetve megszüntetésére vonatkozó módosításokat.

Bárány Balázs, a VDSzSz elnöke a Zoom.hu megkeresésére elmondta, több, határozott idejű szerződéssel rendelkező nyugdíjas is munkába állt az utóbbi héten, hogy pótolják a sztrájk miatt kieső vasutasokat.

A körülbelül 7-8 fős létszám azonban nem elegendő a teljeskörű helyettesítésre, ezért a MÁV sztrájktörők segítségét is igénybe veszi. A vasút így próbálja kibekkelni a december 10-ei határidőt. Ekkor lép életbe ugyanis az új menetrend és ettől a naptól kezdve csökkenti, illetve szünteti meg a MÁV az étkező- és hálókocsi szolgáltatást.

„Igaz, hogy december 10-e a határidő, de már elkezdődött a folyamat, a Corona Intercity nemzetközi járatokon augusztus 30-án már megszüntették az étkező kocsikat. Ráadásul a szakszervezetet nem is értesítették erről, holott a munka törvénykönyve szerint ez kötelességük lett volna.” – nyilatkozta lapunknak Bárány Balázs.

Az elnök szerint az már biztosnak tűnik, hogy a Corona hálókocsik is megszűnnek, mégpedig szeptember 9-től. Az Erdélybe közlekedő járat esetében ez újabb kellemetlenségeket is okozhat.

„A gyakran 13-15 órát utazó román munkások nem nagyon tudnak pihenni, enni pedig semmiképpen sem.

Ha valóban fontosak nekünk a határon túli magyarok, akkor itt is jelezzük ezt.” – folytatta Bárány.

A sztrájkolók helyzetét bonyolítja, hogy a sztrájktörők verbálisan is ellenük fordultak, vagy ellenük fordították őket. Az elnök elmondta, vannak információik, miszerint a továbbra is dolgozó vasutasok közül néhányan provokálják a sztrájkolókat, személyeskedve, durván sértegetik őket, amiért letették a munkát, ezt Bárány e-mail üzenetekkel is alá tudja támasztani.

A VDSzSz Szolidaritás még augusztus 11-én kezdeményezett vitát, mert szerintük csoportos létszámleépítésre készül az Utasellátó Központ, több mint félszáz vasutas elbocsátását tervezik. Többségében hálókocsi-kalauzokat, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakácsokot és felszolgálókat küldhetnek el. A VDSzSz szerint azonban jelentősebb lehet a leépítés: 117-ből mindössze negyvenen maradnának. A MÁV megszüntetések okaként a gazdaságosabb működtetést és a migrációs válságot jelölte meg, ez utóbbi nagy hatással volt a járatok kihasználtságára.

„Mi csak azt tapasztaltuk, hogy az utasellátók forgalma nem, hogy stagnált, de még nőtt is. Nem tudjuk elfogadni ezeket az indokokat!” – mondta Bárány Balázs.

A szakszervezet augusztus 29-én reggel nyolc órától hirdetett sztrájkot. A munkabeszüntetés eredetileg este 11-kor ért volna véget, ám jelenleg is tart. A VDSzSz szerint a MÁV Start semmilyen kompromisszumra sem hajlandó, ezért tartanak még ki. A VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete felfüggeszti a sztrájkot amennyiben a munkáltató a Corona Intercitybe visszahelyezi az étkezőkocsit, és a hálókocsit szeptember 9-t követően is közlekedteti. Ami biztos, a sztrájk kedd este éjfélig biztos, hogy kitart.

Forrás: zoom.hu