Több millió forintból hozott létre sztrájkalapot a Munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyből a Tesco áruházláncnál kilátásba helyezett munkabeszüntetés idején kieső napi jövedelmek egy részét fizethetik ki a sztrájkban részt vevő dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. Az áruházlánc ma fogadja a sztrájkbizottságokat, s amennyiben nem közelednek az álláspontok, már a jövő hét egyik napján zárva maradhatnak a Tescók.

Elkülönített sztrájktámogatási alapot hozott létre a Tescónál elsőként megalakult sztrájkbizottság mögött álló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A Munkástanácsokkal közös kezdeményezés célja, hogy az áruházláncnál kilátásba helyezett szeptemberi munkabeszüntetés idején kiesett fizetéseket ebből a pénzből pótolják a jogaikért harcoló munkavállalók számára – értesült lapunk. A több millió forintos sztrájkalapból a naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók valamennyien arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke

– Akadnak olyan dolgozók, akik ugyan szeretnék, ha a körülményeik javulnának, azonban a munkáltatóval szembeni fellépés okozta pszichikai nyomás mellett a várható anyagi veszteség is számít nekik. Őket kívánjuk ösztönözni ezzel a vállalással, hogy a vállalat ne tudjon nyomást gyakorolni az alkalmazottakra azzal, hogy a sztrájk idejére a törvény szerint nem jár a fizetés arányos része – mondta a Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Vázolta, a cég központjában már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy előre bejelentett időpontban az országos bolthálózatnál leteszik a munkát a dolgozók, aminek következtében több áruház működése teljesen leállhat. – A napokban egyes áruházak vezetői már elkezdték összeszámolni azokat a dolgozókat, akik részt vennének az akció-ban, azzal a szándékkal, hogy felkészüljenek a kieső munkaerő pótlására a diákszövetkezeteken keresztül. Más kérdés, hogy az iskolai időszakban tervezett sztrájk során ily módon megoldható lesz-e az üzletek működtetése – jegyezte meg a sztrájkbizottság vezetője.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke

Lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: országos szakszervezeti konföderációként minden segítséget megadnak a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál kialakult munkaügyi vita sikeres rendezéséhez a KDFSZ-nek, ezért jogi szempontból, és szakmai tapasztalataikkal is támogatják a dolgozók törekvéseit. – Amennyiben lesz sztrájk, támogatást is fizetünk a szakszervezetnek, hogy teljesíteni tudják a vállalást a dolgozók felé. Tapasztalataink szerint nagy segítséget nyújt az érintetteknek, hogy így már nem jelent számukra pénzügyi veszteséget, ha kiállnak a jogaikért – fogalmazott Palkovics Imre.

Hozzátette, nemzetközi példák alapján a napidíj 40-50 százalékára biztosan számíthatnak az érintettek, mivel azonban a támogatási alap nyitott, és abba mostanra a dolgozókkal szolidáris magánszemélyektől is érkezett pénz, a kárpótlási összegek az utolsó pillanatig változhatnak. A Munkástanácsok elnöke elmondta, az ágazatban eleddig példátlan méretű összefogás célja, hogy az érdekképviselők követeléseire válaszul számon kérhető vállalásokat tegyen a multicég, amelyek következtében jelentősen csökken a dolgozók leterheltsége, továbbá felzárkóznak a bérek a többi lánc fizetéséhez. – Erre racionális kényszere is van a munkáltatónak, amelyet mostanra fel kellett ismernie. A Tescónak érdekében áll, hogy teljesítse a dolgozók igényeit – jegyezte meg a konföderáció első embere.

Bubenkó Csabától megtudtuk, hogy ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco képviselőivel, az egységes követelésekről szóló tárgyaláson a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének sztrájkbizottsága is jelen lesz. Amennyiben a mai nap folyamán sem sikerül közelíteni az álláspontokat, a jövő héttől bármelyik nap sor kerülhet a törvényes tescós sztrájkra.

Forrás: Magyar Idők