Hétfőn egyeztetnek a szakszervezetek a fejlesztési minisztériummal a vízszolgáltatóknál állítólagosan tervezett elbocsátásokról – értesült a Somogy Televízió. A vízszolgáltatók szakszervezete szerint ugyanis a tulajdonos reorganizációs terve közel félezer ember elbocsátását jelent. Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a héten már bejelentette a sztrájkbizottság felállítását.

Tavasszal még 2,5 százalékos béremelést hagyott jóvá a vízszolgáltatóknál, most viszont egy úgynevezett reorganizációs tervet készített elő a cégek karcsúsítására a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A terv információk szerint 10 százalékos bér és személyi csökkentést ír elő az öt hazai vízügyi társaságnál. A terv részleteiről nem sokat tudni. Szerdán azonban beadta lemondását a DRV vezérigazgatója Winkler Tamás, aki személyes okokkal indokolta távozását, sajtóhírek szerint azonban a tervezett leépítések állhatnak a háttérben. A Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége mindenesetre a hét közepén közleményt adott ki, amely szerint a tervezet miatt megkezdik a sztrájkbizottságok megalakítását.

Pintér Lajos szakszervezeti titkár - DRV Zrt.:
Az első hírek szerint ez az egyeztető bizottság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárával jövő héten hétfőn találkozik és akkor egyeztetnek a szükséges lépésekről.

A szakszervezet ugyanis elfogadhatatlannak tartja a tervezetet, amelyet eddig meg nem erősített információk szerint a Vagyonkezelő a hatékonyság növelése érdekében hozott meg.

Pintér Lajos szakszervezeti titkár - DRV Zrt.:
A hatékonysággal indokolták gondolom. Mi nem kaptunk belőle de én úgy gondolom, hogy a hatékonyságot azért elég érdekes dolog összehasonlítani egy múltbelit és a jövőbelit, hisz a 10 százalékos rezsicsökkentés a hatékonyságot lényegesen csökkentette azáltal, hogy 10 százalékkal ezeknek a cégeknek kevesebb a bevétele.

A 10 százalékos bértömeg csökkentéshez közel 500 embert kellene elküldeni - ez a Somogy megyei DRV-nél körülbelül 200-250 ember elbocsátását jelentené - mondják az érdekvédők. Ezeket az értesüléseket viszont az illetékes szaktárca nem erősítette meg.

   Pintér Lajos szakszervezeti titkár - DRV Zrt.:
A vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkárral sikerült telefonkapcsolatot létesíteni, s abból az derül ki, hogy ugyan készült ilyen tanulmány, amire mi hivatkozunk, de ez még nem került elfogadásra és ezt ő nem tartja elfogadhatónak.

Pintér Lajos éppen ebben reménykedik, mint mondja így még sikeresek lehetnek a jövő hét elején kezdődő tárgyalások. Úgy tudják azonban a terv már az elbocsátandók neveit is tartalmazza ez pedig aggodalomra ad okot.

Pintér Lajos szakszervezeti titkár - DRV Zrt.
 Elkészült ez a tanulmány amit le kellett adni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, amelyben már konkrét adatok szerepelnek olyan konkrét adatok amelyben tudomásom szerint már létszám szerint, név szerint beosztás szerint szerepelnek azok a munkakörök, melyben leépítés történik.

Kerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, közleményükben azt írják, párbeszédre és együttműködésre törekszenek a vízközmű társaságokkal. Erre való figyelemmel a Nemzeti Fejlesztési Miniszter döntése alapján átfogó és hosszú távú reorganizációs terv kidolgozása kezdődött el, melynek első lépéseként az MNV összegyűjtötte a vízügyi szakmai társaságok szakmai javaslatait és azokat továbbította a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. A végleges terv kidolgozását a szakszervezeti szövetséggel együttműködve fogják kialakítani.

Forrás: Somgy TV, Híradó