Népszavazás biztosan nem lesz arról, hogy a férfiak is vonulhassanak negyven év munkaviszony után nyugdíjba, de a szakszervezetek nem adják fel. Lehetséges, hogy nemzetközi fórumokhoz fordulnak, ugyanakkor szeretnék a kormányt tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

Nem adják fel a szakszervezetek a Férfi 40-et – jelentette ki a Népszabadság kérdésére Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Gaskó István Liga-elnök pedig közölte, hogy nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet. Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden jelentette be: megsemmisíti a Kúriának azt a végzését, amely lehetővé tette volna, hogy referendumot tartsanak a nőkre és a férfiakra vonatkozó nyugdíjszabályok egységesítéséről.

A MASZSZ vezetője elmondta: amíg az Ab nem hirdeti ki hivatalosan a határozatát – ez a jövő hét elején várható –, az nincs hatályban, ezért addig gyűjtik az aláírásokat. Az utolsó hajrával azt akarják bizonyítani, erős társadalmi igény van arra, hogy negyven év munka után a férfiak is nyugállományba vonulhassanak. Az érdekvédő szerint százezernél bizonyosan több támogatójuk lesz, és ezzel is nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy hajlandó legyen tárgyalni.

A szakszervezetek mindenképpen olyan rugalmas nyugdíjrendszert akarnak, amely megoldást kínál a munkaerőpiac sajátosságaiból adódó problémákra – fogalmazott. Vagyis: el akarják kerülni, hogy valaki a hatvanas éveiben – ha már nem tud a korábbi szakmájában dolgozni – munkanélkülivé váljék, mert akkor az ilyen embereknek csak a közmunka marad. Céljuk emellett, hogy tárgyaljanak az egészséget fokozottan károsító szakmák esetében a korkedvezményes nyugdíjról.

Kordás közölte: kezdeményezik a Kormány és a Versenyszféra Állandó Konzultációs fórumának soron kívüli összehívását, és azt is, hogy tűzzék napirendre ezeket a kérdéseket. Az elnök emlékeztetett rá, hogy a kormány tavaly decemberben a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak ügyében kinyilvánította a tárgyalási szándékát, ám azóta sem történt előrelépés.

Hangsúlyozta: azt is be fogják mutatni, hogy a Férfi 40 miatt keletkező többletkiadások finanszírozhatók, hiszen a tb-kassza két éve jelentős bevételi többlettel zár. Ezért szerinte értékválasztás dolga, hogy ezt a pénzt mire költik.

A népszavazást magánemberként kezdeményező Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja megütközött az Alkotmánybíróság döntésén, és várja a határozat nyilvánosságra hozatalát, hogy kiderüljön, milyen érvekkel utasították el a referendumot.

Gaskó kiemelte: az esélyegyenlőség kötelező uniós alapelv, és készek emiatt Brüsszelig elmenni. Kordás is megerősítette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét, ha már a népszavazás ellehetetlenítése miatt – amivel a sztrájk után újabb eszköz vettek ki a szakszervezetek kezéből – nemigen tudnak hová fordulni.

Forrás: Népszabadság