Mivel megegyezés nem született, hétfőn reggel nyolc órakor száznál több polgármesteri hivatalban felfüggesztik a munkát két órára a dolgozók - tájékoztatta az mfor-t a mai bértárgyalásokon az alkalmazottakat képviselő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet javaslatát ismertette már a portál: a lényege, hogy idén 25 százalékos, három év távlatában pedig összesen 50 százalékos bérköveteléssel fordultak a kormányhoz.

Úgy tudjuk, a Belügyminisztériumban tartott mai egyeztetésen a kormány delegációja hasonló érvekkel állt elő a bérkövetelések teljesítését illetően, mint amiről egy mai cikkünkben már írtunk. Felkai László helyettes államtitkár egy olyan rendszer kidolgozását javasolta, ami „igazságos”. Hogy ez mit jelent, az a szakszervezet előtt nem lett világos, értelmezésük szerint arról lehet szó, hogy a kormány a leginkább rászoruló önkormányzatoknak nyújtana csak segítséget költségvetési forrásból.

Majd egy olyan felvetéssel állt elő, hogy később folytassák a tárgyalást, s előtte a szakszervezet egyeztesse a javaslatait az önkormányzatokkal. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke ugyanis - tapasztalva, hogy nem közelednek az álláspontok - azzal állt elő, hogy az államháztartásból finanszírozott úgynevezett tisztviselői fejpénz összegét emeljék meg. A jelenleg évi bruttó 4 560 000 forint így jövő januártól 5 200 000 forintra emelkedne.

A szakszervezet az ülés végén közölte, hogy fenntartja a bérkövetelését, kiegészítve azzal, hogy az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni. Erre azért volt szükség, mert a kormány rendre azzal utasította el az önkormányzati dolgozók béremelési igényét, hogy a munkaadójuk az adott település vezetése.

A mindezt rögzítő dokumentumot Felkai László átvette, és azt javasolta, hogy a következő fordulóra két hét múlva kerüljön sor. Megállapodás tehát nincs, sztrájk viszont lesz.

Úgy tudjuk, Budapesten a XIII., a XVI. és a XIX kerületben lépnek sztrájkba, ami azért érdekes, mert nem csak ellenzéki vezetésű önkormányzatokról van szó. Sőt, a főpolgármester, Tarlós István elnökletével működő, tehát egyértelműen kormánypárti kötődésű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége is részt vett a tárgyaláson. A nagyobb települések közül két - ellenzéki polgármesterrel működő - megyei jogú városban, Szegeden és Salgótarjánban tartanak még munkabeszüntetést hétfőn.

Forrás: mfor.hu