A fekete pólós buszos demonstráció előkészülete is nagy port kavart a szakmában. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a munkáltató több megyében a formaruha viselésére nyomatékosan felhívja az alkalmazottak figyelmét – írja a sonline.hu.

– A dolog szépséghibája, hogy az elmúlt 250 napban miért nem volt ilyen fontos ez a kérdés – emelte ki az érdekvédelmi szervezet vezetője. – A buszvezetők változatos módon öltöznek, van, aki fehér ingben, más farmerban vezet, s kockás inget hord. Érdekes, hogy a formaruhával kapcsolatos szabályokra épp a szeptember 21-re meghirdetett demonstrációnk előtt figyelmeztetik egyes társaságoknál a dolgozókat. Megírtuk: a Szaksz célja, hogy három év alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedjen a munkavállalók bére továbbá a volános szakmában változzanak a foglalkoztatási szabályok. Ezért aznap fekete pólóban vagy ingben dolgoznak a tervezett demonstráció résztvevői. Dobi kifejtette: az előkészítés alatt álló tiltakozás mindjárt az elején túllépte a döntéshozók ingerküszöbét. S feltehetően azért kívánják nyomatékosan felhívni a dolgozók figyelmét a formaruha viselés szabályaira, mivel a fekete pólós akció talán az egészségügyi dolgozók tiltakozásra emlékezteti őket.

   Az elnök tudomása szerint több megyében már kaptak ezzel kapcsolatban jelzéseket a munkavállalók. Aláhúzta: legyen szó azonban bármilyen utasításról is, sok közlekedési dolgozó érezheti úgy: gyászos hangulat van a szakmában.

   Dobi szerint figyelmeztetést kaphatnak azok, akik fekete pólóban vagy ingben vezetnek autóbuszt a demonstráció napján. Arra nem számít, hogy tömegével hazaküldenék a tiltakozó sofőröket, egy ilyen döntés ugyanis komoly fennakadást okozhat a forgalomban. Kérdéseinket hétfőn eljuttattuk a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-hez, ahonnét a MNV Zrt.-hez irányítottak.

Forrás: sonline.hu