Óvatosan becsülnek a szakszervezetek a szombatra meghirdetett tescós demonstráció résztvevőinek számát illetően, a visszajelzések alapján mindenesetre már látni: komoly megmozdulás készülődik. Az áruházlánc képviselői együttműködőnek bizonyulnak a parkolóba tervezett békés tiltakozás kapcsán, a Fogarasi úti üzleten belül azonban okozhat zavarokat a tüntetők megjelenése – írja a Magyar Idők.

– Nagyszabású demonstrációra készülünk, amelynek az a szándéka, hogy egészen Prágáig eljusson a hangunk, a Tesco régiós központjába, ahol a magyar bérekkel kapcsolatos döntések születnek. A magyarországi áruházlánc jelenlegi vezetése nincs felhatalmazva arra, hogy több pénzt csoportosítson át a béremelésekre, mivel arról az anyavállalatnál döntenek az egyes országokban teljesített forgalom és nyereség alapján.

A magyarországi eredményekkel, noha régiós szinten kiemelkedő a magyar kiskereskedelem bővülése, nincs megelégedve a multivállalat, aminek a dolgozók jövedelme látja a kárát, ezért muszáj összefognunk és megmutatnunk az ellenállásunk erejét – nyilatkozta Sáling József a Magyar Időknek a szombaton délben, a Fogarasi úti Tesco áruházláncnál tervezett munkavállalói demonstrációval kapcsolatban.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke ismertette, széles körű támogatást élvez a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen meghirdetett országos megmozdulás, melyre több vidéki városból is várják a résztvevőket, akik buszokkal, autóval, tömegközlekedéssel érkeznek majd szombaton.

– A szakszervezetek ma találkoznak a Tesco áruházlánc képviselőivel a helyszínen, ahol a másnapra tervezett esemény részleteit egyeztetjük. A cég együttműködőnek bizonyul, elvileg biztosítják a parkolót a demonstrálóknak. Úgy tűnik, hogy nem tesznek keresztbe azoknak a munkavállalóknak, akik részt vennének az eseményen. Látványos elemekkel is készülünk: flashmob, moderátor, beszédek, zene, zászlók, figyelemfelkeltő táblák is lesznek. A további részletek ezután derülnek ki, a szervezés az utolsó pillanatig tart. Még képlékeny a résztvevők száma, más szakmák képviselőit és civileket is várunk, reméljük, nagyon sokan leszünk – mondta Sáling József.

Megemlítette, hogy több szakszervezet, így például a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete fejezte ki a szolidaritását, illetve a Kika bútoráruházlánc dolgozói is jelezték részvételi szándékukat a tescós tüntetésen. Emellett főként a közösségi médiában több civil szerveződés alakult, és rohamosan terjed a példaértékű demonstráció híre. – A vásárlók szolidárisnak tűnnek az áruházi alkalmazottakkal, alakult például olyan csoport is, mely a Tesco elleni bojkottra szólít fel addig, amíg nem rendeződik a bérhelyzet a láncnál – fogalmazott Sáling József.

A statisztikai mérés szerint eddig mintegy 750 ezer emberhez jutott el közvetlenül a szombati program híre a közösségi médián keresztül – ezt már a KDFSZ elnöke mondta. Bubenkó Csaba jelezte, pékek, boltvezetők, különféle áruházi pozíciókban dolgozók, vagyis maguk az érintettek is felszólalnak az eseményen. Mint mondta, még nem tudni, a magyarországi Tesco új operatív igazgatója elfogadja-e a meghívásukat, arra ugyanakkor egyébként sem kell számítani, hogy már szombaton döntés születik a bérfeszültség és a folyamatos munkaerő-elvándorlás következtében kialakult vitás helyzetben. Ismert, a szakszervezetek nem fogadják el a Tesco által erre az évre kínált, átlagosan mintegy 2,4 százalékos béremelés mértékét, mivel a legnagyobb kereskedelmi foglalkoztató cégnél adják a legalacsonyabb fizetéseket a magyar piacon.

A demonstráció végén felszólítjuk a megjelenteket, hogy békés módon közös vásárlásra induljunk a Fogarasi úti áruházba, noha ezzel kapcsolatban ellentmondásos hírek keringenek. A cég képviselői ugyan együttműködőnek tűnnek a parkoló biztosításában, de az üzletben várhatóan nem szívesen látják majd a tiltakozókat, mert az már valóban a tényleges működést akadályozhatja a hétvégi forgalmas bevásárlási napon – jegyezte meg a KDFSZ elnöke.

Forrás: Magyar Idők