A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) továbbra is a tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni, így a MÖSZ nem vesz részt a másik szakszervezet által május végére meghirdetett tüntetésen - erről a MÖSZ elnöke, Toma Lajos beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az elnök elmondta, a MÖSZ reprezentatív szakszervezetként vesz részt a korábban indult, az egészségügyi ágazati kollektív szerződéséről folytatott tárgyalássorozaton azért, hogy a mentődolgozóknak minél jobb feltételeket tudjanak „kiharcolni” a kormánnyal folytatott egyeztetéseken.

Toma Lajos elmondta, hogy a tavaly indult négyéves bérfelzárkóztatási program során 67 százalékkal nő a mentők alapbére is, azonban az idei minimálbér-emelés és a garantált bérminimum miatt „összecsúszott” béreket korrigálni kell. 

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége május végére tüntetést szervezett a szerintük elégtelen béremelés miatt, Toma Lajos azt mondta, az Országos Mentőszolgálatnál működik több szakszervezet is, azonban jelezte, reprezentatív érdekvédelmi szervezetként nekik van joguk a munkáltatóval a kollektív szerződést aláírni, ők jogosultak megállapodást kötni.

„Minket nem keresett meg a tüntetést szervező másik szakszervezet” - tette hozzá.