A munkaügyi bírák hozzájárultak Magyarország munkaügyi kultúrájának javulásához - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke csütörtökön Budapesten, a Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

A Kúria tájékoztatása szerint Darák Péter beszédében kitért arra is, hogy a munkaügyi bírák 2012 óta önálló szakágban ítélkeznek a Kúrián, ennek eredményeként azóta a három munkaügyi tanács aktívabban felügyeli a jogterületet.

Darák Péter, a Kúria elnöke

A Kúria elnöke méltatta a szakág és a munkaügyi bírák jelentős joggyakorlat-egységesítő tevékenységét és jogértelmező munkáját.

A jogkereső állampolgárok is megtapasztalhatják, milyen eredményeket értek el a jogterület bírái a munkaügyi kultúra emelkedése terén - tette hozzá Darák Péter.

Major Zsolt, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke szerint az egyesület 20 éves története jelzés értékű minden bíró számára. A munkaügyi bírák egyesületének segítségével megvalósuló szakmai tapasztalatcsere hozzájárul a többi jogág fejlődéséhez is.

Az OBT vezetője az igazságszolgáltatás előtt álló jövő évi kihívásokról szólva elmondta: az új perrendtartási szabályok életbelépésével újabb feladatok hárulnak a bírói egyesületekre és a munkaügyi szakágra is. Az OBT számára továbbra is fontos a szoros szakmai együttműködés a munkaügy területen dolgozó bírákkal.

A Kúria épületében tartott konferencián jogtudósok és egyetemi tanárok tartottak előadásokat a többi között a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatról, a digitalizáció munkaidőre gyakorolt hatásáról, a munkajogi védelem határairól és a versenyjogról.

A konferenciáról készült videofelvétel megtekinthető a Kúria honlapján, a http://www.kuria-birosag.hu/hu/videok menüpont alatt.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.