A cégek nem bánták meg, hogy Magyarországon beruháztak, jelentős részük bővülést tervez, azonban már nemzetgazdasági szinten is a növekedést visszafogó tényezőnek látják a munkaerőhiányt – derül ki a német iparkamara éves felméréséből. A gazdasági tárca szerint a probléma ismert, többek között német minták alapján igyekeznek minél jobban orvosolni a helyzetet – olvasható a Magyar Időkben.

A német és más külföldi befektetők a gazdasági helyzetet és az idei kilátásokat igen kedvezőnek ítélik meg, többnyire még jobbnak is, mint az előző évben, azonban a szakképzett munkaerő rendelkezésre állásában az elmúlt évben erőteljes romlást tapasztaltak – derül ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tegnap megjelent éves felméréséből.

Mint azt Dale A. Martin, a DUIHK elnöke elmondta, a vállalatok előrelépést tapasztalnak olyan területeken, mint a közigazgatás, az adórendszer vagy a jogbiztonság. – Ugyanakkor a javulás ellenére ezekben a kérdésekben még mindig kisebb a pozitív válaszok aránya, mint a kritikusoké, és a régió más országaival összehasonlítva is az elégedettség szintje Magyarországon többé-kevésbé távol van még az élmezőnytől – jelezte. Kiemelte: a felmérésben meglepő volt, hogy a munkaerő­hiány mekkora mértékben kezd korlátozó tényezőjévé válni a gazdasági fejlődésnek, immár nemcsak az egyes vállalatok kilátásait tekintve, hanem nemzetgazdasági szinten is akadályt jelent a bővülésben.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint a magyar gazdaság helyzetének egyik legfontosabb, befektetői szempontú értékelése, a DUIHK-felmérés befektetői hangulatindexe 20 pontra nőtt a tavalyi 18-ról, ez optimizmusra ad okot. Szerinte fontos pozitívum, hogy a Magyarországon működő cégek 45 százaléka bővítést tervez, és 81 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ismét ide hozná befektetését, ami javulás a tavalyi értékhez képest.

Mint mondta, egyetértés van abban, hogy a fejlődés legnagyobb gátja a munkaerőhiány, ugyanis Magyarország már nem az olcsó és korlátlan munkaerő országa. Úgy fogalmazott, a probléma kezelése során több német példát igyekeztek meghonosítani, a duális szakképzés is ilyen. Felhívta a figyelmet a digitális tudás fontosságára, amiben a nagy német cégek tudására, tapasztalatára is támaszkodnak. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is arról számolt be, hogy a kormányzat célja az, hogy az oktatásban a fiatalok döntsék el, mit szeretnének csinálni később, és ehhez válasszanak iskolát, mivel ez a folyamat jelenleg fordítva zajlik, és gyakran kedvezőtlen eredményekhez vezet.

Forrás: Magyar Idők