Este hat óra után teljesen leállhat a tömegközlekedés Budapesten, ha két héten belül nem tudnak megállapodni a szakszervezetek a fővárossal és a kormánnyal. A BKV érdekvédői petíciót adtak át a nemzetgazdasági tárca és a főváros képviselőinek, amelyben a sztrájk mellett tömeges felmondást is kilátásba helyeztek.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a nyolc naposra tervezett munkabeszüntetés részleteibe is beavatta az ATV Híradó stábját. „Mi úgy csináltuk meg ezt a forgatókönyvet, hogy az utasok biztonsága ne kerüljön veszélybe. A második naptól kezdődően, ott lesz érezhető a sztrájk, ott reggel hatkor indul csak be a BKV, de akkor teljes menetrend szerint, és este hatkor megáll, és onnantól semmi nem fog közlekedni” – jelentette ki.

A BKV dolgozói szerdán egy tiltakozó petíciót is átnyújtottak a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ám ebben már nem csak munkabeszüntetést helyeztek kilátása. Apáthy István buszsofőr az ATV Híradó riporterének azt mondta,

„amennyiben a BKV-nál nem kapunk több pénzt továbbállunk, akár egyszerre, tömegével felmondunk. Ez súlyos veszteség lenne az egyébként is létszámhiánnyal küzdő BKV-nak. Márpedig nem maradunk tovább ott, ahol nem kapunk megbecsülést, mert az azt jelenti, hogy nem látnak minket szívesen.”

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke mielőbbi megállapodást és béremelést sürget. Erre szerinte bőséges fedezetet nyújtanak a fővárostól a központi költségvetésbe irányított adóbevételek. Mint mondja, „Tarlós Istvánnak az a feladata, hogy fenntartsa a budapesti közösségi közlekedés működőképességét, és hát azért mégis ő a fideszes főpolgármester, neki kell kijárnia a kormánynál, hogy egy jó megállapodás szülessen. Egyet követelünk, hogy Budapest polgárait ebbe ne hagyja egyedül a magyar kormány, ne büntesse Budapestet.”

A Demokratikus Koalíció is támogatja a tömegközlekedési dolgozók sztrájkfelhívását. Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője azt nyilatkozta, „az nem járja, hogy aki kék buszt vezet a városban, az 30 százalékkal kevesebbet kapjon, mint az, aki sárga buszt. Tehát addig a Budapesti Közlekedési Vállalat üzleti tervét nem lehet elfogadni, amíg ki nem derül, hogy megkapja-e a BKV azt a 6,5 milliárdot, amibe ez a sztrájkolók által követelt béremelés kerül.”

Információink szerint a Főpolgármesteri Hivatal és a kormány képviselői már kedden tárgyaltak a BKV dolgozóinak bérköveteléséről, ám megállapodásról eddig nem érkezett hír. Tarlós István főpolgármester várhatóan pénteken számol be a tárgyalás eredményeiről.

Forrás: atv.hu