Már napi 8-10 ezer forintért sem kapnak dolgozót a balatoni vendéglátósok. A szezon hamarosan beindul, ám egyelőre nem tudni kik szolgálják majd ki a tóhoz érkezőket. Az ágazatban bevezetett áfa-csökkentés hatását még nem érzik, a legtöbben továbbra is külföldre mennek a magas fizetés reményében – olvasható a Somogy TV honlapján.

Az osztrák társadalombiztosítási statisztikák szerint idén februárban 84 ezer magyar munkavállaló dolgozott Ausztria síparadicsomjaiban. Tavaly nyáron is 83 ezer magyar pincér, szakács, felszolgáló, szobalány vállalt munkát a szomszéd országban. Így aztán nem csoda, hogy a magyar vendéglátóhelyek, szállodák kóros munkaerőhiánytól szenvednek. És ez a probléma hatványozottabban jelentkezik a Balaton mellett. Természetesen a helyzet megoldása lehet valamennyi vendéglátós és a szakmai utánpótlást biztosítók számára is. Például az egész évben nyitva tartó Balaton-parti szálloda folyamatosan toborozza a dolgozókat, de ha kapnak egy jobb ajánlatot külföldről, azonnal tovább állnak - tudtuk meg Tóth Zsuzsannától.

Tóth Zsuzsanna F&B vezető, Hotel Wellamarin:

Soha nem hagyhatjuk abba a toborzást, a képzett kollégák beléptetése tulajdonképpen folyamatos. Tudjuk őket pótolni annak ellenére, hogy Magyarországon elég nehéz a helyzet, elég kevesen maradtak a vendéglátóiparban itthon. De mindent megteszünk annak érdekében, hogy aki belép, azt tovább képezzük, mindenféle kedvezményes csomaghoz tudjuk juttatni, annak érdekében, hogy jól érezzék magukat nálunk, illetve el tudják látni a feladataikat.

A népszerű Siófoki étterem tulajdonosa úgy látja, hogy még a kisegítő személyzet biztosítása is komoly nehézségekbe ütközik, pedig mint azt elárulta Gellényi József: megfelelő hozzáállás és szakmai tudás esetén, az összes juttatással együtt szépen kereshetnek a nála dolgozók.

Gellényi József tulajdonos, Öreg Halász Vendéglő:

De nemcsak a szakemberhiány a probléma, hanem a kisegítő személyzet is. Tehát a felszolgálók, a szakácsok, a konyhai kisegítők, mindenki probléma. Folyamatosan hirdetünk és próbáljuk, hogy bárhonnan kapjunk munkaerőt, már olyan téren is, hogy egyszerűen szállást biztosítunk nekik, ha arról van szó. De sajnos ez egy nagyon nehéz kérdés, a mostani helyzetben mindenki külföldre megy, mindenki próbálja a szerencséjét máshol, ezért ez kérem szépen nem egy egyszerű dolog.

A krónikus szakemberhiányon a fiatalok szakképzésével próbálnak segíteni. Például Siófokon a város szakképzési ösztöndíjjal támogatja a hiányszakmákat tanulókat, de a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója további jó kezdeményezésekről is beszámolt.

Szamosi Lóránt főigazgató, Siófoki Szakképzési Centrum:

Múlt év szeptember 1-től ingyenes a második szakma megszerzése Magyarországon, tehát kormányzati szinten is felkarolják például a vendéglátó szakmák képzését. Ráadásul igen komoly volumenben oktatunk felnőttoktatás keretein belül vendéglátáshoz, kereskedelemhez tartozó szakmákat. Hadd áruljak el egy titkot: az évi szakmai gyakorlatát tanulóink közül több mint 150-en a balatoni vendéglátásban töltik. Ez azt jelenti, hogy ennyi ingyen munkaerőt is biztosítunk a tóparti vendéglátásba. Nyilván itt még nem végzett tanulókról van szó, de már ahhoz közelítő tudással rendelkező fiatalokról. A másik oldala ennek a folyamatnak az már nyilvánvalóan a munkaadói oldal, ahol elsősorban a bérekhez kellene hozzányúlni, de abban mi már nem tudunk segíteni.

Szamosi Lóránt elmondta még, hogy igyekeznek a felnőttoktatásban végzettek pályáját nyomon követni, és úgy látják nagyobb részük a szakmában marad. Persze, nehéz őket itthon tartani, ha a magyar vendéglátásban dolgozók átlagbére csupán egyhatoda annak, mint amennyit Németországban kereshetnek, s csak hatvan százaléka a hazai nemzetgazdasági átlagnak.

Forrás: Somogy TV