Az ukrán állampolgárok magyarországi, hiányszakmákban történő foglalkoztatását bemutató roadshow indult. Itthon az elmúlt öt évben négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek üzleti tevékenységét akadályozza a szakemberhiány – mondta el Marosi László, a BKIK főtitkára.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában indult útjára csütörtökön az „Ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása” címmel szervezett munkaerő-piaci programot bemutató roadshow. A kezdeményezés keretében kétirányú szakmai munka folyik.  Ukrajnában a munkaerő-toborzás tárgyi és személyi feltételeinek kialakítása, s ezt támogatandó, klasszikus és marketing kampány formájában, figyelemfelhívás a magyarországi munkalehetőségre. Magyarországon a program egy tizenhárom helyszínt érintő országos szakmai konferencia-sorozat, amelyben a Horizon 2020 szakmai partnere és támogatója a HSA Kft.

Az eseményen Marosi László, a BKIK főtitkára arról beszélt, hogy 2017-ben tovább súlyosodik itthon a munkaerőhiány által okozott probléma. Toborzási nehézségek figyelhetőek meg: öt év alatt négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek üzleti tevékenységét akadályozza a munkaerő-, valamint szakemberhiány. Ennek a kihívásnak a megoldása közös érdek, a BKIK megújuló szolgáltatásainak ezért lett kiemelt fókusza a munkaerőpiac, s mint ilyen került most is – nem először és nem utoljára – napirendre – fogalmazott a főtitkár.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslatot tett a termelő és szolgáltató vállalkozások közötti közvetlen gazdasági együttműködés erősítésére. Ennek formája a külföldi cégekkel kötött vállalkozási szerződéses keretben történő szervezett munkavállalók fogadása – mondta el Koji László, az ÉVOSZ elnöke, a BKIK általános alelnöke. Az építésügy területén ukrán és fehérorosz székhelyű cégek mutatnak érdeklődést ilyen irányú együttműködésre, amely mindkét fél számára üzletileg előnyös lehet. Fontos, hogy jogszabályilag rendezett feltételekkel, ellenőrizhető módon, a legkisebb bürokrácia mellett erősödhessenek az ilyen üzleti kapcsolatok, amihez a kormányzat közreműködésére, támogatására is szükség van – hívta fel a figyelmet.

Puskár Szabolcs, a HSA Kft. kiemelt partnerkapcsolati vezetője arról beszélt: régóta tapasztalják, hogy a vállalatok dolgozóhiánnyal küzdenek, amelyet súlyosbít a fiatalok elvándorlása is. 2016 júliusától egyszerűsödött a külföldiek munkavállalási feltételeinek engedélyezési procedúrája, így akár már 10 napon belül szakképzett dolgozóhoz juthatnak a magyar cégek. A HSA Kft.-nek Beregszászon, Ungváron és Kijevben is van irodája. Innen intézik a toborzást, majd az import munkaerő jogi lépéseit: a tartózkodási engedélyt, munkavállalási engedélyt, TAJ kártyát, adószámot. Úgy látják, az ukrán munkavállalók megbecsülik a magyarországi munkahelyeket, szakképzettek és jól dolgoznak. Fiatal párok érkeznek, hogy jövőbeli terveiket Magyarországon valósítsák meg.

Forrás: KamaraOnline