Rohamosan fogy az idő a megegyezésig: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási rendszert érintő legfontosabb kérdésekben január végéig szeretne megegyezni a kormánnyal, máskülönben demonstrációt, s ha az sem segít, akkor sztrájkot hirdetnek – közölte a mno.hu-val az érdekvédők elnöke. Mint az Galló Istvánné szavaiból kiderült: legközelebb holnap ülnek asztalhoz a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékesei. A tárgyalásokon olyan intézkedési tervet készítenek elő, amelyet végül Balog Zoltán tárcavezetővel is megvitatnának január 31. előtt.

A PSZ mielőbb rendezni szeretné például az úgynevezett pedagógussegítők (például iskolatitkárok, rendszergazdák) javadalmazását. – Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy sok ezer munkatársunk dolgozik minimálbér körüli összegekért – szögezte le Galló Istvánné.

A pedagógusok illetményrendszeréről is folynak a tárgyalások. Erről szólva az elnök kiemelte: a pedagógusok foglalkoztatási rendjét 2013. szeptember 1-jétől radikálisan átalakították, a tanárok munkaterheit jelentős mértékben növelték. Az új munkarend és az ehhez kapcsolódó illetményrendszer viszont a kormányzati propaganda állításaival szemben nem tükrözi a többletismeretek, az átlagon felüli munkateljesítmény és az elvégzett többletfeladatok elismerését.

– Véleményünk szerint rossz rendszer az, amelyik nem tükrözi vissza a túlórát vagy a több diplomát – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A bürokráciacsökkentés, a központosítás megszüntetésének kérdése ugyancsak terítéken van. Ami az előbbit illeti, Lázár János a múlt heti kormányinfón bejelentette, hogy az Emmi éppen a terhek könnyítésén dolgozik. A központosítás és a sokat bírált Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vonatkozásában viszont már szigorúbb hangot ütött meg: kijelentette, hogy ebbe a pedagógusoknak nincs beleszólása, ahogy a kapitalista világban általában a munkavállaló sem szólhat bele a munkahelyét illető szervezeti, stratégiai döntésekbe. Az érdekvédők szerint azonban a Klik megkerülhetetlen a tárgyalások során.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a fentieken túl a tanárokat tette felelőssé a tanulók romló eredményei miatt. Ezt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke határozottan visszautasította.

– A rendszerváltozás után az egyes kormányok között az oktatási rendszer alapjait illető kérdésekben egyetértés volt. A színvonal pedig nem esett olyan látványosan, ahogy azt a miniszter úr állította. Voltak ugyan kilengések, de semmi sem indokolta a gyökeres változtatást – magyarázta, majd hozzátette:

– Lázár János megfeledkezik arról, hogy a tanárok „hozott anyagból" dolgoznak: azt és úgy tanítják, amit és ahogy elő van írva nekik. A színpad széléhez láncolva nem lehet eltáncolni a Rómeó és Júlia nagyjelenetét – fogalmazott Mendrey László.

A PDSZ egyébként nem vesz részt a mostani tárgyalásokon, mivel – mint azt a szervezet elnöke elmondta – a minisztérium nem hívta meg őket.

Forrás: mno.hu