Olaszországban és Spanyolországban a legmagasabb a születéskor várható élettartam. Magyarország inkább a balkáni ligában szerepel – olvasható a Népszavában.

A születéskor várható élettartam átlagosan 81 év volt 2016-ban az Európai Unióban. Ha azonban az egyes régiókban megvizsgáljuk ezt, 11,9 év különbséget is tapasztalhatunk – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Az adatok alapján a várható élettartam Spanyolországban és Olaszországban a legmagasabb, míg az EU dél-keleti régióiban alacsony ez a mutató. A térképet nézve látható, hogy van egy éles határ a keleti és a nyugati országok közt. Kevésbé látványos, de egyértelmű különbség van a déliek, az északiak és a skandináv országok közt is.

Az Eurostat szerint a következő régiókban élnek legtovább az emberek: – Madrid tartomány (85,2 év) – La Rioja, valamint Kasztília és León (84,3 év), – Trentino (ugyancsak 84,3 év) – Île-de-France (84,2 év)

Észak-Magyarország a hatodik legrosszabb helyen áll (74,6 évvel).

Ennél alacsonyabb a várható élettartam három bolgár régióban (Severen Tsentralen – 74,4 év, Yugoiztochen – 74,4 év, Severozapaden (73,3 év), illetve Romániában Délkelet-romániai fejlesztési régió (74,4 év) és Északkelet-romániai fejlesztési régió (74,6 év).

Magyarország egészét tekintve az átlagos várható élettartam a KSH frissebb, 2017-es adatai szerint 75,77 év.

A 80 évet csak a budapesti nők várható élettartama haladja meg (80,06 év).

Forrás: Népszava