Az érdekképviselet elnöke arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy több olyan rezidens is van, aki egyáltalán nem tudott munkába állni, másokat pár nap után küldtek haza – írja a zoom.hu.

„A leendő rezidensek helyzete teljesen bizonytalan, nem tudják, nem értik, hogy mi történik. Abban bízunk, hogy a közeljövőben lehetőséget kapunk személyes találkozóra Nagy Anikó egészségügyi államtitkárral, ahol gyors megoldás születik erre a problémára” – mondta a Zoom.hu-nak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke.

Dénes Tamást azzal nemrég kirobbant hírrel kapcsolatban kérdeztük, hogy június 21-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma által bevezetett létszámstop miatt több frissdiplomás orvos sem tudott rezidensképzésre jelentkezni.

Az érintett rezidensek helyzete más és más: van olyan, aki egyáltalán nem tudott munkába állni, van, akit pár nap után küldtek haza, van akit osztályos orvosként szerződtetettek és van olyan, aki jelenleg ingyen, szerződés nélkül dolgozik azzal az ígérettel, hogy utólag kifizetik

– mondta a szakszervezeti vezető.

Dénes Tamás szerint az elmúlt ciklusokban kifejezetten jó viszonyt tudtak kialakítani az épp aktuális államtitkárral, mindig megtalálták azokat a közös pontokat, ahol konstruktívan együtt tudtak működni.

„Bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lesz, hiszen egy hajóban evezünk. Egy megnyugtató közleménnyel és gyors megoldással orvosolni lehetne a problémát, és helyreállítani a bizalmi válságot a rendszerrel szemben” – tette hozzá.

Az elnök adatai szerint jelenleg 3-4 ezer között mozog az épp aktuális szakorvosjelölti létszám.

Mint mondta, most is gyűjtik az érintettektől a visszajelzéseket, megkérdezik, hogy milyen figyelemfelkeltő akcióban vennének részt. Szerinte egy szakszervezet olyan hatékony, amennyire tagjai elszántak, illetve felvállalják az esetleges konfrontációt. Szerinte a jelenlegi generációnak már a pályakezdés elején meg kell értenie, hogy csak akkor lesznek képesek érdekeiket megvédeni, ha aktív közösséget formálnak, és személyesen is részt vesznek egy szervezet működésében. Lapunk kérdésére elmondta, ReSzaSz olyan eszközt vet majd be, amilyenre igény lesz.

Elvárt bérszintek

„A felméréseink alkalmával vizsgáltuk az elvárt bérszintet, ez alapján elmondható, hogy

kezdő orvosoknak 300 ezer forintos nettó alapbért kellene kapniuk ahhoz, hogy tisztességes életet kezdjenek.

Szakorvosok 500, főorvosok minimum 800 ezer nettó forintos alapbérért kellene dolgozzanak ahhoz, hogy reális alapja legyen a hálapénzmentes egészségügy víziójának” – mondta Dénes Tamás.

Szerinte a bérrendezéssel párhuzamosan be kell vezetni a minőségmérés kultúráját és a teljesítményalapú bérezés lehetőségét is meg kell teremteni, hiszen aki jobb minőségben, többet dolgozik, oktat, az többet is érdemel.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének interjújával kapcsolatban úgy vélte, a kórházak fiskális működésére nincs rálátása a szakszervezetnek. Ők is hallanak anekdotákat, amelyek szerint van olyan kórházigazgató, aki kijelenti a büfésnek és a beszállítónak is, hogy csak akkor hozhat anyagot, ha fizetnek. A történetek valóságalapját azonban nem ismerik, az általánosítás nem helyénvaló ebben az esetben sem.

Nem értjük ezt a hirtelen felháborodást, hiszen körülbelül nyolc éve államosították a kórházakat, gyakorlatilag központosított kézi vezérléssel működnek, és végrehatják a helyi és központi politikai akaratot

– jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Dénes Tamás kiemelte, több olyan kórházigazgatót ismer, aki tisztességes és becsületes.

„Vidéki kórházból feljőve Budapestre nekem is a káosz és anarchia jut eszembe, de elsősorban a betegutakat és az ellátást tekintve. Tudunk olyan több százezres betegellátásáért felelős régióról, ahol egy adott szakma gyakorlatilag kihalt, a betegek ellátását hónapok óta nem oldották meg. Ezt a folyamatot már évekkel ezelőtt látni lehetett, mégsem lépett senki, nem tervezték meg az ellátást” – tette hozzá.

Forrás: zoom.hu