Nőtt a vendéglősök forgalma, miközben emelkedtek az árak és kisebb lett az áfa. A béreket az átlagnál kisebb mértékben emelték a vendéglősök. De hát ment a boltjuk így is. A munkahelyi vendéglátás megint lefelé csúszik. És majd csak jön 2019, a kisebb cafetériával – írja a Blokkk.

2018-ban meglódult a vendéglátóhelyek forgalma, az 5%-os áfakulcs és némi körítés áremeléssel hozta a formáját. A munkahelyi vendéglátásban viszont kevesebbet eszünk: az már csökken. És még rosszabb lesz, ha 2019-től megvágják a cafetériát. És közben kevesebb a vendéglátóhely.

2018 első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6%-os növekedést jelent (volumenben, az árváltozást kiszűrő, kiigazítatlan mutató alapján). Ez jobb, mint a 2017-es év eredménye, akkor 4% alatt ragadt a növekedés mutatója, miközben akkor első lépcsőben 27%-ról 18%-ra csökkent az áfa (sok értelmezési vitával körítve). De hát úgy tűnik, az 5%-os áfakulcs már hozta a maga formáját.

Persze, ára is volt mindennek, hiszen 2018 eddig eltelt időszakában 5-6%-kal emelkedtek az éttermi étkezés árai, ami azt jelenti egyik oldalról, hogy ha a kedves vendégnek több a pénze, akkor szívesebben és többet jár vendéglőbe (az elmúlt időszakban szépen emelkedtek a bérek a gazdaságban). Az érem másik oldala viszont az, hogy a vendéglősök úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5% lett az áfa, ami - ha minden más változatlan maradt volna - 11%-os árcsökkenést jelenthetne. Ha a kettőt összeadjuk, akkor akkor bizony csinos mérték kerekedne ki belőle, tehát jutott a vendéglátósoknak némi pénz az árak emeléséből és az áfakulcs csökkentéséből.

Rögvest hozzá kell tenni az előbbiekhez azonban azt, hogy a vendéglősök sanyarú pénzügyi helyzetben voltak az áfakulcs csökkentése előtti időszakban és meg is mondták előre, hogy ez a pénz nagyon kell nekik, bérre is, némi beruházásra, elmaradt fejlesztések pótlására is. És ha végül a vendég ezt elfogadja, akkor nehéz ellene szót emelni. De hát a helyzet ettől helyzet marad.

Az elmúlt években azért minden gondjával-bajával együtt lépegetett előre a vendéglátás is:

vendéglátás

2013

2014

2015

2016

2017

2017/2013

bevétel

754

806

917

1.002

1.073

+ 319

változás

99,9

104,4

110,8

106,3

103,6

127,3

KSH, bevétel: milliárd forint, változás: %, előző évhez képest

Munkahelyi vendéglátás: padlón

A munkahelyi vendéglátás kisebb szelete a vendéglátóipar egészének, súly 12% körüli. 2018 rosszul indult. Az első négy hónap 43 milliárd forintos forgalma ugyanis 5-6%-os visszaesést takar, úgy, hogy egyik hónapban sem volt növekedés. Az árak persze itt is emelkedtek, ugyanakkor a képhez hozzátartozik, hogy a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs csökkentés. Pedig ezek szerint jól jött volna itt is.

És ha 2019-től megvágják a cafetériákat, akkor annak egyik kárvallottja a szolgáltatók közül a munkahelyi vendéglátás lesz. 

2016 volt a nagy esés éve, ekkor 10% feletti volt a zuhanás:

munkahelyi vendéglátás

2013

2014

2015

2016

2017

2017/2013

bevétel

99

113

121

110

119

+ 20

változás

94,3

112,5

104,3

87,9

105

102,1

KSH, bevétel: milliárd forint, változás: %, előző évhez képest

De hát összességében nem sok változott az elmúlt években, ezt jelzi a 2%-os, igen csak szerény emelkedés. De 2018 és 2019 sorsfordító is lehet a munkahelyi vendéglátásban.

Vendéglátóhelyek száma

Nem kell hozzá forróság, anélkül is olvadozik a vendéglátóhelyek száma. 2013-ban 50 ezer alá csúszott a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma, az elmúlt két esztendőben pedig 45-46 ezer körül mozgott. Az éttermek, büfék, cukrászdák, szórakozóhelyek, kocsmák száma egyaránt lassan, de folyamatosan csökkent.  h

Meglepő módon ugyanakkor a munkahelyi vendéglátóhelyek száma emelkedett az elmúlt években, így volt ez 2017-ben is. 2013-ban öt és félezer volt a számuk, ami 2017 végére megközelítette a hatezret. Úgy látszik, a kisebb piacon eddig még elfértek többen is, de feltehetően itt is majd megindul a hálózat zsugorodása.

Pincérek és szakácsok: létszám, bérek

Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, tehát valamelyest emelkedett. Az éttermi fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 164 ezer forint volt 2017 áprilisában.

És közben hatalmas munkaerőhiányról panaszkodnak a vendéglátósok, főleg a nyári, idegenforgalmi időszakban.

Előbbi azt jelenti, hogy mindent mérlegre téve a nagyobb forgalom, az áfakulcs csökkentés és az áremelés mellett 8%-kal nőtt a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete. Ez bizony elmarad a nemzetgazdaság 10% feletti bérnövekményétől.

Ezek szerint ennyire futotta. De hát összességében ment a boltjuk így is. Közben azért néhány népszerű, közismert vendéglő is bezárt.

Forrás: Blokkk.com

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!