Az új törzskartonokhoz egy csaknem 40 pontból álló kérdőívet kell kitölteniük az orvosoknak a betegekkel, a felmérést ráadásul ismételni kell egy meghatározott idő után. Az orvosi kamara elnöke szerint a rendszer megkerülésükkel vezették be.

Működésképtelen lesz az új törzskarton-rendszer a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. Július elejétől minden háziorvosnak egy hosszú kérdéssort kell végigvenni az összes hozzá tartozó beteggel – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

Az új törzskarton rendszerben a családi és saját kórelőzményeken túl arra is kitérnek majd például, hogy a betegnek mi a foglalkozása és az iskolai végzettsége.

A háziorvosok tehát plusz feladatot kapnak,

a csaknem 40 pontból álló kérdőívet az adott praxis összes betegével ki kell tölteni.

A házi gyermekorvosoknak a gyerekek szüleivel kell kitölteniük a dokumentumot.

A törzskartonok miatt minden egyes beteget be kell hívni e-mailben vagy telefonon.

Erre három évük van az orvosoknak, majd életkortól függően 1, 2 vagy 3 évente meg kell ismételni a felmérést.

Éger István kamarai elnök szerint a rendszert a kamara megkerülésével vezették be, és „ravasz módon áttolták a választás utánra”.

Komoly problémák lehetnek, ha a kormány nem hajlandó újragondolni az egészet – vélte.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az alapötlet jó, és a rendszeren finomítottak már. A szülők iskolai végzettségére például mégsem kell rákérdezni. Póta György azt mondta: az a legnagyobb baj, hogy a napi rendelés mellett minden betegre legalább húsz percet kellene rászánni a törzskarton miatt, és ez nem megoldható. Sok helyen az infrastruktúra sincs meg ehhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy reagáltak: az új típusú törzskarton bevezetését alapos szakmai egyeztetések előzték meg, és ebbe egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamarát is bevonták. A betegekről eddig is kellett kartont vezetni, így az újítás nem hoz jelentős változást a mindennapi gyakorlatban.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!