Megkérdeztük január elején az Emberi Erőforrások Minisztériumát a Honvédelmi Intézkedési Tervről. Választ reméltünk arra, hogy miért kell a pedagógusoknak intézkedési tervet készíteni. A három megkérdezett intézménytől utolsóként most az Emmitől is megkaptuk a választ, de enyhén szólva nem tudtunk meg többet belőle – írja a 168 óra.

Katasztrófavédelmi és tűzvédelmi terve minden közintézménynek van. Az érdekelt, hogy a HIT mit tesz hozzá ezekhez a tervekhez, a pedagógusok milyen segítséget kapnak, illetve a feladatmegosztás, ellenőrzés hogy alakul, beemelik-e azt valamelyik intézmény feladatkörébe. Továbbá, ha az intézkedési terv plusz feladatot jelent, akkor erre kap-e az adott intézmény kiegészítő forrást az elvégzésére. Kap-e bármilyen feladatot a BM, az Emmi és a HM a tervek előkészítésében, ellenőrzésében, kapnak-e segítséget a pedagógusok az előkészítéshez, és hogy milyen intézményekre vonatkozik pontosan az előírás (például közgyűjteményekre, gyermekvédelmi intézményekre is)?

Ahogy január elején megírtuk, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága jelen állás szerint kimarad a munkából. Annak ellenére, hogy a katasztrófahelyzetekben jártas szakemberek ott vannak. A Honvédelmi Minisztérium nem adott érdemi választ, csak megerősítette, hogy az intézményvezetőknek el kell készíteniük a tervet. Az Emmi mindeközben hallgatott. A törvény szerint 15 napon belül köteles válaszolni az intézmény a közérdekű adatkérésre. Ha valamilyen oknál fogva ezt nem tudja tartani, a határidő hosszabbítható, de ezt jelezni kell az adatigénylő részére. Semmiféle válasz nem érkezett. Ma írásban újra érdeklődtünk, erre küldték az alábbi választ, amelyet úgy tűnik, a közpénzből fenntartott minisztérium megfelelő tájékoztatásnak tart.

„Sajnos, olyan világot élünk, amikor a migráció miatt Európában is állandósult a terrorveszély. Európa romló biztonsági helyzetében a gyermekek védelme az első, ezért a gyermekekkel foglalkozó közintézmények számára különösen fontos, hogy rendelkezzenek biztonsági tervvel krízishelyzetek pl. terrortámadás esetére, ezért a köznevelési intézményeknek a honvédelmi törvényt és a NATO ajánlásait  is szem előtt tartva honvédelmi intézkedési tervet kell készíteniük 2018. június 30-ig.”

Az Orbán-kormány korábban is hivatkozott állítólagos NATO-kötelezettségekre az ügyben, csakhogy kiderült, hogy ez hazugság. „A NATO-tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére” – állította az észak-atlanti szervezet egyik munkatársa az ügyben feltett kérdésre.

Forrás: 168 óra