Mivel az állami vezetők fizetését törvény szabályozza, az érdekes információk az egyéb juttatásoknál rejlik – olvasható az mfor.hu-n.

Az állami vezetők juttatásairól törvény rendelkezik, ezért a havi bruttó fizetéseket illetően sok meglepetéssel nem találkoztunk. A legtöbbet Orbán Viktor keresi, havi bruttó 1,5 millió forintért látja el feladatait, mellé éves 200 ezer forintos cafeteria-keret áll rendelkezésre - derül ki a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumokból.

Mögötte Veresné Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár fizetése áll, bruttó 1,29 millió forint, plusz a 200 ezres cafeteria és egy 2015-ös Skoda Superb személyautót kapott használatra az államtól. Utána következnek a miniszterek bruttó 1,1 milliós fizetéssel, az államtitkárok pedig valamivel kevesebbel, 997 200 forinttal kell, hogy havi szinten beérjék.

A használt autók terén azonban jelentősebb eltérések mutatkoznak már. Többségében 2016-os és 2015-ös Skoda Superbekkel róják az utakat az állami vezetők, ám akad néhány kivétel. A honvédelmi miniszter, Simicskó István például egy - már matuzsálemi korúnak tekinhető - 2009-es Volkswagen Passatot használ, a belügyminiszter pedig még az ennél is öregebb, 12 éves Audi A8-hoz ragaszkodik. Rajta kívül egyedül még Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár használ Audit, egy 2011-es A6-os van nála a dokumentum szerint. 4 állami vezető a Volkswagen Multivan mellett tette le a voksát: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, kabinetfőnök, és Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter egy 2015-ös, Szijjártó Péter, külügyminiszter pedig egy 2014-es modellt használ.

Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár, valamint Magyar Levente a külügyi tárca államtitkára Mercedesszel furikázik; előbbi egy 2014-es ML350-t vezetett július 26-ig, Magyar Levente pedig egy 2010-es E350-es típust.

9 állami vezetőnek lakás is dukál

Azok a honatyák, akik vidékről felkerültek, ám a fővárosban nem rendelkeznek lakással, az állam "szolgálati lakást" biztosít nekik. A dokumentumok alapján összesen 9 honatyának van szüksége ilyen jellegű lakhatási támogatásra. A legnagyobb ingatlant Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár használja, egy 101 négyzetméteres ingatlanban élhet. A mezőkövesdi Tállai András, NAV-elnök, az NGM államtitkára 97 négyzetméteres ingatalban lakhat, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium állatitkára pedig 86 négyzetmétereset kapott az államtól.
Rajtuk kívül

  • dr. Nagy István (57 négyzetméter) és
  • V. Németh Zsolt (62 négyzetméter) a földművelésügyi tárca államtitkárai,
  • Cseresnyés Péter, az NGM államtitkára (50 négyzetméter),
  • Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára (54 négyzetméter),
  • Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (62 négyzetméter)
  • és Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár (63 négyzetméter) kap lakást az államtól.

Egy kis ez és az is csurran-cseppen még

A fizetés, cafeteria, autó és esetenként a lakás mellé egyéb juttatásokban is részesülnek a kormánytagok. Idén júliusban az Igazságügyi Minisztérium osztogatott, legalábbis erre utalnak a dokumentumok. Kecsmár Krisztián, Völner Pál, Vízkelety Mariann és Trócsányi László 215 ezer forint értékben kapott ajándékutalványokat.

Igaz, nem idei történet, de Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak állami pénzen sikerült frissítenie a ruhatárát is. 2016. februájában ugyanis 150 ezer, októberben pedig 300 ezer forint pénzbeni ruházati hozzájárulást vett fel a számlával igazolt kiadásainak ellentételezéseként.

Forrás: mfor.hu