Az eredetileg tervezettnél két évvel később, csak 2019-ben vezetné be a kormány az úgynevezett szociális temetést, de nem vonja vissza a nagy tiltakozást kiváltott ötletet – írja a HVG.

 A Magyarország 2017-es központi költségvetésének megalapozásáról szóló, 37 törvényt érintő salátatörvényjavaslatban szerepel a halasztás, indoklást nem fűztek hozzá.

Eredetileg 2014-től vezették volna be azt, hogy akinek nincs pénze hozzátartozója eltemetésére, annak az ingyenesség fejében vállalnia kell, hogy ő vagy megbízottja megmosdatja és felöltözteti az elhunytat, kiássa és visszahantolja a sírt, a temetőn belül helyére szállítja a koporsót vagy az urnát, és maga helyezi el a sírba vagy az urnafülkébe.

Ezt annak idején még a fideszes Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is megalázó és embertelen eljárásnak nevezte, továbbá sokan rámutattak a balesetveszélyre, ám a kormány a jelek szerint nem áll el tőle, csak évről évre halogatja a bevezetést. Ezúttal negyedszer.

Forrás: HVG