A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete nem érti, miért kell olyan statisztikai adatszolgáltatást nyújtaniuk a könyvelőknek, amelyek egyébként a NAV adataiból pontosan kinyerhetőek lennének.

Az MKOE azt írja: a KSH közel 10 év után vezette ki az OSAP 2241 Éves munkaügyi statisztikai adatszolgáltatást, de továbbra is igényt tart a negyedéves munkaügyi jelentésre az egyéni bérekről és keresetekről és a munkaerő-költségfelvétel adataira. Ezek a statisztikák az adóhatóságnak megküldött, személyekre lebontott bevallási adatokból - torzító becslési és mintavételezési módszerek helyett - tételesen kigyűjthetőek lennének - írják.

A KSH vezetőit az MKOE már másfél évtizede rendszeresen felhívja a statisztikák terén a modellváltásra, azonban a KSH szerintük ezt rendre elhárítja.

A témának azért lett jelentősége, mert a KSH által mért átlagkereset lett a 25 év alattiak adójóváírásának mértéke. 

Elvárható lenne, hogy a könyvelők, bérszámfejtők által előállított tételes adatokból dolgozzon a KSH is, úgy, hogy a NAV bázis-adatsora nyilvánosan is elérhető, letölthető legyen. Ehelyett a KSH mintavétellel válogat a munkáltatók között, statisztikákat követel meg tőlük, aztán bonyolult felszorzás és arányosítás alá veszik azokat, hogy aztán "nemzetgazdasági szintű" adatokkal álljanak elő

- írja közleményében az MKOE.

Az egyesület továbbra is kitart a retorikai szinten emlegetett adminisztráció-csökkentés helyett a tényleges könnyítések, egyszerűsítések mellett. Sajnos a KSH ebben a folyamatban akadályt és nem együttműködési lehetőséget jelent - vélik. Mindeközben a 2022-es költségvetés szerint a KSH működése 29 milliárd forint közpénzt emészt majd fel.

Forrás: mfor.hu