A Politikatörténeti Intézet kénytelen volt kiköltözni a Kossuth térnél lévő épületből, de a pereskedés folytatódik az állammal. A tét: 574 millió forint – írja a Népszava.

Sokáig a Politikatörténeti Intézetnek (PTI) állt a zászló a bíróságon, a legvégén mégis az állam győzött. Ahogyan arról beszámoltunk, hosszú és szövevényes pereskedés után a baloldali intézménynek egyetlen forint kompenzáció nélkül kellett elhagynia évtizedek óta használt Alkotmány utcai székházát. Emlékezetes epizód volt, amikor Völner Pál, az igazságügyi tárca (korrupció gyanúja miatt pár napja lemondott) államtitkára idén februárban bejárta a már kiürített épületet, és azt állította, hogy a PTI „hihetetlen pusztítást” hagyott maga után.

A Hír TV tudósítása szerint „hatalmas tátongó lyuk és törmelék a padlón”, valamint „leomlott vakolat, összetört csempék, darabokban lévő parketta” látványa fogadta az államtitkárt. Völner Pál a közösségi oldalán fokozta a hatást: „amire ráteszik a kezüket, azt általában tönkreteszik. Ezt tették az országgal is, akárhányszor csak hatalomra jutottak”. Lapunk cikkéből aztán kiderült, hogy Völner Pál csúnyán mellényúlt, amikor károkozással vádolta a PTI-t.

Egry Gábor, az intézet főigazgatója dokumentumokkal igazolta, hogy az épület sérülései akkor keletkeztek, amikor egy építésziroda az állam, azaz a Steindl Imre Program (SIP) Zrt. megbízásából, a tervezett felújítás előkészítéseként állapotfelmérést, feltárást, falkutatást, aljzatbontást végzett. Kérdésünkre ezt Wachsler Tamás, a SIP Zrt. vezérigazgatója is megerősítette: „társaságunk megbízásából az épület számos pontján végeztek restaurátori kutatásokat és szerkezeti feltárásokat a felújításhoz szükséges általános műszaki állapotfelmérés keretében, a szakma szabályai szerint, a hatóság tudomásulvételével”. Kerestük Völner Pált is, aki az állítását cáfoló tények ellenére nem látott okot arra, hogy bocsánatot kérjen az alaptalanul megvádolt intézettől.

A PTI-t végül a szocialisták által is használt Villányi úti központ fogadta be. A pereskedés azonban még nem zárult le. Az intézet szeretné elérni, hogy megtérítsék számára a PTI-ben lévő jelentős iratanyag „felelős őrzésének” költségeit. Földes György, a PTI ügyvezetője megfogalmazása szerint az iratanyagot valójában államosította a Fidesz.

Az iratok egy részét már elvitték, de az állam hibájából nem történt szabályos átadás-átvétel, így a PTI semmiféle felelősséget nem vállal a dokumentumok sorsáért – hangsúlyozta kérdésünkre Földes György. A szakszervezeti iratok jelentős része viszont még mindig a PTI-nél van.

 A szűkösebb körülmények között működő intézet nem tudta hol tárolni azokat, a megmaradt iratanyagot – bérleti díj fejében – a Fővárosi Levéltárban helyezte el. Az ügyben tartott pénteki bírósági tárgyaláson elhangzott, hogy a PTI – szakértői számítások alapján – egész pontosan 574 millió 402 ezer 220 forintot kér az iratok eddigi őrzéséért. Az állam képviselője ezzel szemben közölte: a PTI rosszhiszeműen jár el.

Az intézetnek szerinte már rég át kellett volna adnia az iratokat, de nem teszi, hogy elszámolhassa az állam által amúgy vitatott költségeket. Földes György egészen más véleményen van. „Nem elég, hogy kiraktak minket az utcára, nem elég, hogy semmilyen költségvetési támogatást nem kapunk, nem elég, hogy a joggal visszaélve gyakorlatilag államosították ezt az iratanyagot, most még a felelős őrzés költségeit sem hajlandók megtéríteni. Ebben az abszurditásban él ma az ország” – nyilatkozta lapunknak a tárgyalás után a PTI ügyvezetője.

 A per február elején folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Bonyolítja a helyzetet, hogy egyelőre még az sem tisztázódott megnyugtatóan, milyen jogcímen őrzi a PTI a szóban forgó iratokat. Ebben a kérdésben az ítélet már megszületett ugyan, de a Kúria előtt van egy felülvizsgálati kérelem, amelynek elbírálása jelentősen befolyásolhatja a jelenlegi eljárást is.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!