Debrecenben, Egerben, Siófokon, Kazincbarcikán sem kötelező beoltatniuk magukat az önkormányzati cégek és intézmények – például az óvodák és a bölcsődék – dolgozóinak. Siófokon ehelyett "extra táppénzt" kínálnak azoknak, akik kérik a vakcinát, Kazincbarcikán pedig már október végén kötelezővé tették az intézményekben a maszkviselést.

Két fővárosi kerületben, a XII. és a XVI. kerületben is kötelező lesz a koronavírus elleni oltás az önkormányzati dolgozók számára, erről kedden határoztak a polgármesterek – írja a hvg.hu. A döntés a kerületi óvodák pedagógusait is érinti, a XVI. kerület már bejelentette, hogy a bölcsődékben és az óvodákban dolgozóknak is be kell oltatniuk magukat. A vidéki városok egy részében egyelőre kivárnak – van, ahol csütörtökön kerül terítékre a kérdés, máshol egyértelműen nemet mondott a polgármester a kötelező oltástra.

Sem Debrecenben, sem Egerben nem lesz kötelező

Debrecenben nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni oltást az önkormányzati intézmények dolgozói, így például a helyi, önkormányzati óvodák óvodapedagógusai számára, ezt közölték a város oldalán.

Hozzátették: Papp László polgármester egyeztetett a munkáltatói jogkört gyakorló intézményvezetőkkel és a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetekkel, utóbbiak tájékoztatása alapján a dolgozók közel háromnegyede már a második oltást is megkapta. A város oldala alapján a debreceni önkormányzat összesen harminchárom óvodát működtet, vagyis a döntés alapján az ott dolgozó pedagógusoknak sem kötelező beoltatniuk magukat. Ugyanígy döntött a szintén Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban, erről Muraközi István polgármester – írja a cívishír.hu – külön egyeztetett az oktatási, kulturális és szociális intézmények vezetőivel, viszont minden dolgozójuknak azt ajánlják, oltassák be magukat.

Az egri óvodákban dolgozóknak sem írták elő a koronavírus elleni vakcinát, az Egerinfo.hu oldalnak Mirkóczki Ádám polgármester azt mondta, oltáspárti, de kötelezővé még akkor sem teheti az oltást, ha jogi lehetősége van rá. A város egyébként is jól áll: míg az átoltottság az országban 61 százalékos, akkor az egri városi intézményekben és cégeknél, az önkormányzatnál 77,5 százalékos, az egyik egri óvodában például 90 százalékos. Egerben egyébként tizennégy tagóvodát tart fenn az önkormányzat.

Siófokon „extra táppénz” jár a beoltottaknak

Kecskeméten csütörtökön, rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntenek majd arról, kötelezővé teszik-e az oltást az önkormányzati cégeknél és intézményekben dolgozók számára. Siófokon már nemet mondtak a kötelező oltásra, Lengyel Róbert polgármester – aki egyébként már a harmadik oltást is megkapta – azt mondta a siofok.hu-nak, hogy hiába kértek, semmilyen adatot nem kaptak a siófoki fertőzöttek számára, ezért „jelen ismereteim birtokában és a helyi járványügyi helyzet ismeretének hiányában tehát az önkormányzati hivatalunkban és az önkormányzati intézményeinkben a dolgozóink számára nem fogom kötelezővé tenni az oltást”. A beoltott munkatársak azonban „extra táppénzt” kapnak majd, a város a teljes fizetésükre egészíti ki a táppénzüket, ha a védőoltás ellenére elkapják a koronavírust, míg a be nem oltottaknak csak a „sima” táppénz jár majd.

Pécsváradon sem lesz kötelező az oltás, más járványügyi szigorításokról döntöttek inkább. Kazincbarcikán sem írták elő a vakcinát az önkormányzati – ezt már az október 29-i „covid-tájékoztatásban” közölte Szitka Péter polgármester. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város egyébként elsőként döntött úgy, hogy október 25-től az összes önkormányzati intézményben és társaságnál kötelezővé teszi a maszkviselést, november 1-től pedig az önkormányzat által szervezett vagy támogatott beltéri rendezvényeket lefújják. Kazincbarcikán az önkormányzat információi szerint 119 aktív fertőzött van, az egyik bölcsődében és az egyik óvodában is van fertőzött.

Az állami iskolákban és egyetemeken kötelező az oltás

Előírhatják a koronavírus elleni oltást a dolgozóiknak a munkáltatók – ezt múlt csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A döntés a tanárokat, az óvodapedagógusokat és az egyetemi, főiskolai oktatókat is érinti, az állami iskolák és egyetemek, főiskolák dolgozóinak be kell magukat oltatniuk, ha eddig nem tették. Az óvodapedagógusokról a polgármesterek döntenek, ők ugyanis jellemzően önkormányzati óvodákban dolgoznak. A magán- és alapítványi iskolák, egyetemek és főiskolák oktatóinak, dolgozóinak meg kell várniuk a fenntartó döntését.

Forrás: eduline.hu