Van olyan étterem, amely hétfőnként bezár a szakácshiány miatt. Olyan hely is akad, ahol foglalt jelzést az asztalra rakva trükköznek, mert nincs, aki elkészítse vagy kivigye az ételt. A vendéglátást érintő, nagyjából 40-50 ezres munkaerőhiányt már csaknem az egész szakma megsínyli, miközben a negyedik hullám is megérkezett. A korábbi országos tiszti főorvos az oltás felvételére és maszk viselésére hívja fel a figyelmet. Az ATV Híradó riportja.

Nem sokkal a nyitás után az asztalok már készen állnak a vendégek fogadására a Vadrózsa Étteremben. A pincérek kiszolgálnak, de a konyhában is nagy a sürgés-forgás. Bár mindenki teszi a dolgát, az ágazatot sújtó emberhiány itt is érezteti a hatását.  A tulajdonos örül, hogy egyáltalán „életben vannak”, igaz a szakácshiány miatt hétfőnként már zárva tart az éttermük. A helyzetet az sem segíti szerinte, hogy a helyek egymásra licitálva igyekeznek elhappolni a munkaerőt egymás elől.

Földvári Dániel azt is kiemelte, hogy már az elit helyek sincsenek könnyű helyzetben. Úgy fogalmazott: „Nagyon érdekes az, hogy olyan elit helyek, ahová korábban tényleg szinte csak kihalásos alapon lehetett bekerülni, ők már egy éves tapasztalattal vesznek föl, nem is feltétlen szakképzett embert. Nehéz látni azt, hogy hova kerül ez a szakma.”

Az egyik ágazati szervezet vezetője még ennél is meglepőbb dolgot mondott az ATV Híradónak. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke szerint „voltak olyan helyek, ahol azért voltak kirakva a foglalt táblák az asztalokra, mert nem volt szakember, nem volt pincér, vagy épp nem volt elég szakács, aki megfőzze és kiszolgálja azokat az ételeket.”

Kovács László azt is elmondta, jelenleg 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátó szektorból. Sokan pedig még az emelt bér ellenére sem jönnek vissza, mert újabb lezárásoktól tartanak. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is megerősítette, hogy még a hirdetésekre sem nagyon jelentkeznek az érdeklődők. „Nem értjük például azt, hogy hol vannak azok a balatonos, felszabadult pincérek, szakácsok és szakemberek, akik a Balaton bezárása után esetleg feljöttek volna vagy fel kellett volna, hogy jöjjenek Budapestre. Nem jelentkezik ez a többletkínálat” – hangsúlyozta Kovács László.

Közben már a negyedik hullám is javában tart. A korábbi tiszti főorvos szerint különféle intézkedésekkel a vendégek számára is biztonságosabbá tehető egy hely. Falus Ferenc példaként hozta a személyzet oltottságát, a távolságtartás fontosságát, valamint az FFP2-es maszk viselését. 

A pandémia berobbanása előtt még 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére 177 ezer alá esett ez a szám, ami mostanra még tovább csökkent.

Forrás: atv.hu