A tavalyi lelkesedés után úgy tűnik, hogy elmarad a home office, vagyis az otthoni munkavégzés forradalma, derül ki abból a kutatásból, amelyet a svéd Kinnarps nemzeti üzleti szolgáltató végzett nemrég. A felmérésben csaknem 240 magyar vállalat- és HR-vezetőt kérdeztek meg – mondta az InfoRádiónak a cég üzleti és szolgáltatási vezető, a kutatás egyik szervezője.

Paukovics Gábor elmondása szerint 2020 márciusában, amikor a pandémia kitörésével home office-ba kényszerült a legtöbb fehérgalléros dolgozó, az otthoni mukkvégzésnek egészen pozitív fogadtatása volt: működik, lehet távolról dolgozni, a céges rendszerek átálltak. A Kinnarps akkori felmérése is azt támasztotta alá, hogy a cégek többsége szinte gond nélkül állt át az irodai működésről a szinte száz százalékos távmunkára. Ahogy aztán a Covid-hullám haladt, és vissza lehetett térni az irodákba, majd megint haza kellett menni, a cégek és egyének egyaránt újra meglátták az iroda és az egy légtérben történő munkavégzés fontosságát, illetve azt, hogy a rövid távon működőképesnek hitt távmunka hosszabb távon talán mégsem annyira hatékony, és az irodának nagyobb szerep kellene, hogy jusson.

A Kinnarps a felmérésében több idősávra is rákérdezett. Paukovics Gábor elmondása szerint a HR- és cégvezetők válaszaiból mások mellett kiderült, hogy az irodai munkába való visszatérés sikeresen zajlott a vállalatoknál, azzal együtt, hogy a legtöbb helyen ehhez kötelező maszkviselés és fizikai távolságtartás párosult kezdetben. Azt illetően, hogy a home office-ban milyen szinten támogatták a cégek a dolgozókat, már meglehetősen vegyes a kép, előrevetítve azt is, hogy a cégek továbbra is bizonytalanok annak eldöntésében, hogy mi az a minimális támogatás, amit illene adni – magyarázta a szakember. Jogi megkötése-szabályozása ugyanis ennek még nincs, miközben az egy eléggé érzékeny terület, hogy ha egy cég a munkavállalójának az otthonába vesz valamit, mi történik azzal, ha a munkaviszony megszűnik.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!